Paks II : Most már tiszta hidrogénre kéne?

Új dimenziót nyitna a kormány az atomenergia támogatásának magyarázatában - derül ki egy friss minisztériumi közleményből, melyben az energetikai államtitkár azzal érvel, hogy tiszta hidrogénként kellene elismerni a nukleáris energia segítéségével előállított gázt.
Szabó M. István, 2020. július 22. szerda, 15:20
Fotó: MTI Fotó

Az európai uniós kutatási miniszterek július 21-i informális tanácsülést tartottak a zöld hidrogénről szóló, németek által kezdeményezett elképzelések megvitatására. A magyar kormányt Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára képviselte. Az eseményről kiadott sajtóközlemény szerint Kaderják Péter elmondta, hogy azon tagállamok közé tartozik Magyarország, ahol úgy vélik: a hidrogén nélkülözhetetlen eszköz az európai unió 2050-es éghajlat-semlegességi cél eléréséhez.

Az államtitkár hozzátette, hogy ezt a kormány a Nemzeti Energia- és Klímatervben és az új Nemzeti Energiastratégiába is beleírta, mi több: a közelmúltban megalakult Nemzeti Hidrogén-technológiai Platform is, hogy összehozza a kutatás és az ipar szereplőit egy hidrogén-stratégia kialakítására.

Az eu-s kutatási miniszterek ülése a zöldhidrogénről szólt. Arról a technológiai-energetikai-klímavédelmi platformról, melynek aktuális ötletével Németország állt elő ez év elején. Ahogyan akkor a Napi.hu megírta: a karbonmentes hidrogéntermelésben és felhasználásában rejlő energetikai és gazdasági potenciálról  és annak kiaknázhatóságáról szóló tervezetet Angela Merkel kabinetjében véleményezésre küldtek körbe. Ebben az állt, hogy 2030-ig  a hidrogén alapú energiatermelési potenciált az ötszörösére (1-ről 5 GW-ra) növelnék, és drasztikusan megemelnék azokat a támogatási, ösztönzési programokat, melyek a teherszállításhoz, a fűtéshez köthetően a hidrogén üzemanyagként való bevonását erősítenék, illetve: elősegítenék, hogy a kőolaj, dízel és földgáz égetésű energetikai berendezések helyét egyre inkább a hidrogén vehesse át.

Az Energiewende utolsó fejezeteként is értelmezhető lépéshez sok-sok zöld hidrogén kell. Tehcnológiailag ezt az anyagot földgázból is elő lehet állítani, csak az meglehetősen környezetszennyező technológiát kíván. Ezért a "zöld", illetve a "tiszta" előtag használata, amin ma a vízbontással kinyerhető hidrogént jelölik, és azt, hogy az ehhez szükséges energiát megújuló energiából táplálják a rendszerbe.

A megújuló energiák alatt alapvetően szél-, és napenergiát kell érteni; a zöld hidrogén nagy tömegű előállításánsk éppen ez termeti meg az egyik legnagyobb jelenlegi akadályát. A technológiai fejlesztés azért nem ért még célba, mert a vízbontáshoz szükséges energiamennyiség nagyobb, mint a kinyerhető hidrogénből előállítható. (Az először a Spiegel által megszellőztetett német "hidrogéngazdaság" is úgy indulna, hogy a németek számára elegendőnek gondolt hidrogénhez - amiatt, hogy ennek előállításához nem lenne elég megújuló villamos energiája - nagyrészt importból juthatna hozzá.)

A "nagy zöld hidrogén terv" azonban aktuálissá vált az elmúlt hónapokban, az Európai Bizottság július 8-án bemutatott tervepedig már arról szól, hogy a megújuló energiaforrások segítségével előállított, zöld hidrogén az EU karbonmentesítési törekvéseinek fő motorjává válhat. Ezért érdemes ösztönözni és támogatni a kapcsolódó technológiák fejlesztését és alkalmazását - jelentette ki az uniós platform, és ezzel most a magyar kormány is egyet értett.

Utóbbi álláspontja azonban az, hogy a hidrogén előállításánál a nukleáris energiában rejlő lehetőségeket sem szabad figyelmen kívül hagyni. "A nukleáris alapon előállított hidrogén hosszú távon is kulcsszerepet játszik majd a magyar energiarendszerben, az egész magyar gazdaságban. Úgy véljük, hogy a nukleáris alapon előállított hidrogén is tiszta hidrogénként kellene elismerni" - mondta a sajtóközlemény szerint Kaderják Péter.

A technológiailag és közgazdasági értelemben logikusnak látszó kijelentéssel azonban van egy nagy probléma. Az, hogy a zöld hidrogén elnevezés az előállításához szükséges energia megújuló jellegére utal, márpedig: a nukleáris energiáról ugyan sok minden elmondható de az nem, hogy tiszta, vagy megújuló lenne. Az államtitkár felvetése azonban másra is rávilágít:  eddig, 2013 óta Paks II. építésének indokaként a várhatóan növekvő fogyasztási igények, illetve az áramhiány elkerülése hangzott el leginkább. A hidrogéntermelés érdekében épített atomerőmű ötlete így nem csak hogy új indoklásként bukkant fel, de mint ilyen, meg is kérdőjelezi az eddig magyarázatokat - és gazdasági-megtérülési számításokat is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.07.28 16:43

@Sancho12:
Én eleve azon a véleményen vagyok, hogy az ott majdan előállított elktromos energiát semmi ertelme sem lessz más energiává átalakítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.07.28 16:22

@Józsi2222: Miről beszélünk?Paks2 még 20 évig még nemfog egy deka petrot sem adni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.07.28 16:14

@V0LE:
Az elején fetettem neked egy autós kérdést is.
De ha visszanézed láthatod, hogy erre az egy kérdésemre sem válaszoltál.
Számodra, az is barkobás kérdés volt.
Sok üzenetet írtál.
De, ezekben egy mondat sem vonatkozott sem a cikkre,
sem valamelyik kérdésemre.
Én milyen, véleménnyel maradtam adós?
Ird ide azt a kérdést és én válaszolok.
De, csak ma tudok.
Szerintem semelyikkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2020.07.27 07:26

@Józsi2222: Oreg, azt kitalaltad mar hogy miert engem csesztetsz a hulye hidrogenes kerdeseiddel, amikor en az elektromos autokrol es azok elonyeirol beszeltem?

"Asaját véleményed elmondása, éppen neked lehetlen."

Mar reg leirtam, csak annyira lefoglalt a sajat hulyeseged, hogy nem sikerult felfognod. Talan olvass vissza.

"Rendkívül szokatlan, hogy, valaki a sajat véleményet sem tudja segítség nélkül."

Ha maskor is ilyen sotet vagy, akkor gondolom gyakran talalkozol ilyen emberekkel akik ugyan leirtak/elmondtak a velemenyuket, de neked nem sikerult felfognod ezert ertetlenkedsz. Segitek: a hiba benned van, nem mindenki masban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.07.26 18:00

@V0LE:
Még annyi eszed sincs, hogy eszrevetted, én elmondtam a véleményemet.
Asaját véleményed elmondása, éppen neked lehetlen.
Neked tűnik barkóbának.
Barkóba: a kérdező segítsévet ad a válszolónak a kérdés megválaszolásához.
Én, ebben nem tudok segíteni.
Rendkívül szokatlan, hogy, valaki a sajat véleményet sem tudja segítség nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html