Pálinkás: "Egyszerűen zsarolás, amit Palkovics miniszter csinál"

Az akadémia korábbi elnöke erős szavakkal kritizálta Palkovics László innovációs és technológiai minisztert egy interjúban, szerinte zsarolás folyik az MTA kutatási forrásai körüli kormányzati átalakításnál, erőből próbálják megoldani a problémákat.
Szabó Dániel, 2019. február 17. vasárnap, 19:12
Fotó: MTI Fotó - Rosta Tibor.

"Embereknek vannak ambícióik, és vannak túlzott ambícióik. Az ő [Palkovics László miniszter] ambíciója az, hogy ő az a nagy ember, aki a magyar kutatást felvirágoztatta. [...] De ez így nem fog menni. Én örülnék, ha a magyar kutatásban fantasztikus eredmények születnének, de ez így nem fog menni" - nyilatkozta Pálinkás József, magyar atomfizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a szervezet egykori elnöke és korábbi fideszes kormánybiztos, valamint oktatási miniszter a Pátria Rádióban a Magyar Tudomány Akadémia átalakítása kapcsán az innovációs és technológiai miniszterről.

Mint ismeretes, tavaly nyár óta zajlik vita a tárcavezető Palkovics László és az MTA között, ugyanis a kormány szeretné átszervezni a kutatási források elosztását, azonban erről az intézménnyel nem egyeztetett. Leegyszerűsítve az állam a támogatások jelentős részét maga osztaná el. A műsorban erről kérdezték Pálinkást, aki szerint a helyzet minisztériumi oldalról tapasztalható erőből való megoldása nem célravezető. Erre mondja azt az akadémikus, hogy ez a nyolc hónapja tartó vita túl sok kárt okoz és nem a magyar kutatás felvirágoztatást váltja ki, hanem annak az ellenkezőjét.

"Úgy a felvirágoztatást nem lehet elérni, hogy a legjobb kutatóink elmennek. Konkrétan elment már három olyan kutató, aki külföldről települt haza, és most a családjával együtt elmegy Magyarországról, már valószínűleg nem is fognak visszatérni. Mert egy ilyen intézményhálózat 8 hónap bizonytalanságot nem bír ki" - magyarázta meg, hogy szerinte milyen károkat okozott már az erőszakos fellépés, amelyet ő egyszerűen zsarolásnak tart.

"Elkezdődött egy huzavona, már-már zsarolás, hogy a Magyar Tudományos Akadémia hogy akasztja fel magát, mert ha nem, akkor ők akasztják fel. Ennyi erővel mással is megzsarolhatták volna, ellophatták volna néhány akadémikus unokáját. Ez egyszerűen zsarolás, amit Palkovics miniszter úr csinál" - nyilatkozta az ügyről a korábbi akadémiai elnök, aki ezzel együtt úgy látja, hogy létezik kompromisszumos megoldás.

Viszont nemcsak a minisztert és a kormányt bírálta Pálinkás József, hanem az egész magyar értelmiséget. "Az értelmiség fél kiállni, és fél attól, hogy teljesítse értelmiségi feladatát, azaz megmondja, hogy miről mit gondol, kertelés nélkül. Az, hogy kezd kialakulni ilyen kritika nélküliség, azt értelmiségiként rémülettel szemlélem. Én elhiszem, hogy senki sem szereti a kritikát, de én az életem során igyekeztem magam olyan emberekkel körülvenni, akik, ha én hülyeséget akarok csinálni, akkor megmondják a szemembe, hogy ez így nem jó" - idézi az Index a bírálatát.

A héten már egy interjúban Pálinkás József azért is bírálta Palkovics Lászlót, mert szerinte kritikán aluli a stílusa.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

v007zsolt, 2019.02.18 07:00

@na4: mi meg majd szépen elleszünk belőle, elköltjük, és semmi közötök hozzá, hogy mire, mert mi tudósok vagyunk. Na ezt elfelejtheti. A mi adóinkból vannak ezek a milliárdok

jéééé mint ha Orbán is ezt csinálná lásd: Ellios ügy, vagy kormány üllésen 6,5 milliárd vissza nem téritendő támogatás Mészáros és Mészáros cégnek, a TAO-ról meg ne is beszéljünk szerintem!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.02.18 05:46

Persze, mert Pálinkás úgy gondolja, hogy ide a milliárdokat, mi meg majd szépen elleszünk belőle, elköltjük, és semmi közötök hozzá, hogy mire, mert mi tudósok vagyunk. Na ezt elfelejtheti. A mi adóinkból vannak ezek a milliárdok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dalia7, 2019.02.17 22:05

Pálinkásnak savanyú lett a szőlő... egyébként az MTA honlapján Pálinkás publikációs listája is üres... Pálinkásnak addig volt fontos a Fityesz, amig a párt segítette őt, esetleg más hiányosságokat pótolva.... Az Innovációs alap zsákján ücsörögve ő is kritizálta az éhes akadémistákat... de azt a paradigmát mára lecserélte ...Jó 10 éve az MTA-t az SZDSZ is megpróbálta megnyírbálni, csak Kókáéknak magas volt a léc...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

namana, 2019.02.17 20:49

Eljött az ideje az eredmény nélküli "kutatgatásnak" a felülvizsgálata, mert a pénz ilyesmire nem jár hanem adható, ez pedig roppant kellemetlen egyeseknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html