Pályázattal orvosolják a vidéki háziorvoshiányt

Orvosi rendelőre, orvosi szolgálati lakásra és orvostechnikai eszközökre fordítható, 11 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírással folytatódik a Magyar falu program - jelentette be Kásler Miklós miniszter az MTi szerint.
Domokos Erika, 2019. március 26. kedd, 13:49
Fotó: Pixabay

A kormány célja az alapellátás átalakítása. Ennek fontos eleme a kistelepüléseken lévő családi orvosi praxisok fejlesztése, amihez a most kiírt pályázatok is hozzájárulnak - mondta az emberi erőforrások minisztere.

Szolgálati lakások építésére 5 milliárd forint, orvosi rendelők felújítására 4 milliárd forint, orvosi eszközök beszerzésére 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Magyar falu programban.

Jelentős probléma a kistelepüléseken a háziorvoshiány, mert a többi között nem megfelelő az infrastruktúra. A kormány célja, hogy a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élők is olyan ellátáshoz juthassanak, mint a nagyobb településeken élők - közölte a miniszter.

A szolgálatilakás-programban 5 milliárd forintos keretet biztosítanak az önkormányzatoknak, a lakásban az orvos a szolgálati ideje alatt ingyen lakhat. Támogatják azokat a pályázatokat, amelyek esetében a lakáshoz kapcsolódóan orvosi rendelőt is kialakítanak.

Az orvosi rendelők felújítására, bővítésére, újak építésére 4 milliárd forint áll rendelkezésre. Felújításra, bővítésre legfeljebb 30 millió forint, új, többcélú intézmény megvalósítására (ahol a háziorvosi rendelő mellett gyermekorvosi, fogorvosi, védőnői ellátást is biztosítanak) 125 millió forint a maximális támogatás. A bútorok beszerzésére legfeljebb 8 millió forint fordítható.

Az orvosi eszközök beszerzésére 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Magyar falu programban, a maximális támogatási összeg projektenként 5 millió forint.

A Magyar falu program célja, hogy megállítsák a kistelepülések fokozott népességelvándorlását, és ezt komplex módon tegyék, ezért nem egy-egy célterületet fejlesztenek - mondta Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A közszolgáltatások fejlesztését érintő 18 célterületre 75 milliárd forint áll rendelkezésre.

Tájékoztatása szerint a most kiírt pályázatok nyomán 100-130 háziorvosi rendelő újulhat meg, és 600-700 település lehet a kedvezményezettje az orvosieszköz-beszerzési programnak.

A kiírások megjelentek, a pályázatokat április 26-ától május 27-éig lehet benyújtani, s azokat a tervek szerint 60 nap alatt elbírálják.

A pályázatokkal kapcsolatos információkat a kormány hivatalos honlapján, a www.kormany.hu-n teszik közzé - írta az MTI.

A Magyar falu program keretében 150 milliárd forintból támogatják az ötezer lakos alatti települések fejlesztését. Összesen 2887 magyarországi település lehet kedvezményezettje a programnak; a tervek szerint 50 milliárd forintot fordítanak 3-4-5 számjegyű utak fejlesztésére, legalább 25 milliárd forintot a falusi csokra (családi otthonteremtési kedvezményre) és 75 milliárd forintot a közszolgáltatások fejlesztését érintő 18 célterületre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2019.03.30 19:39

Nem kellene erőltetni a falucsok-ot, és hagyni hogy elnéptelenedjen a vidék.

Akkor lenne elég doki a városokban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2019.03.26 22:43

@Panzerkraftwagen_Drei: Én nem mondom, hogy hazudsz, csak hülyeségeket beszélsz. Jó haverom is azért vállalt körzeti orvosi állást (Pesti gyerekként), mert lakást ajánlottak az állás mellé.
Tele volt a vidék betöltetlen állásokkal akkor is.
Ha csöndben maradtál volna, okosabb maradtál volna tahókám!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jediero, 2019.03.26 22:39

@ittott: Na igen, a háziorvosok és a kurvák közti párhuzam kicsit érdekes, de a lényeget megragadtad: a vidéki önkormányzatok eddig is sok pluszt adtak, ha tudtak a háziorvosoknak (lakást, felújított rendelőt, szolgálati kocsit, benzinköltséget), csak a működtetési költségek (bér!) - na arra már nem telt. Jó dolog, ha szép, új burkolatú rendelőben ülhet az ember (mivel a max. 30 millióból teljes szerkezeti felújításra aligha fussa), de a jövedelem bizonytalansága aligha vonzza be a fiatalokat. Persze mindig lesznek, akiknek a kórházi gyógyításból elég, a háziorvosi meló nyugisabb és nincs főnököd, de 40-50 éves kor után áramlanak ki a praxisokba a kórházi orvosok - és nem is túl sokan. Az még 15-20 ledolgozandó évet jelent és lehet új embert keresni. Kiszámíthatatlan az orvosi lét jelenleg Magyarországon: a jelentős szakorvosi béremelések (az átlagbértől így is csak 35%-kal keres többet ma egy magyar kezdő szakorvos - az EU országaiban a szorzó 2-2,5x-es átlagban) után durván összecsúszott a közalkalmazotti bértábla. 3 évente ugrasz kategóriát, ami bruttó 10-11 ezer Ft béremelkedéssel jár. Azaz 29-31 éves korban a szakvizsga után az a perspektíva, hogy további 35 év munka után, 65 éves korodra nettó 87 ezer Ft-tal többet viszel haza, mint rutinos, nyugdíj előtt álló szakorvos! Rengeteg orvost képzünk, hogy ha legalább a 80%-uk megmarad itthon az e.ü.-ben és 70 éves korig dolgozik, akkor nem lesz orvoshiány. Szerintetek a fenti béremelkedési ütemet elnézve bejön ez a terv?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.26 21:27

@ittott: bizony úgy van! Jól beszélsz! Boxos vezérünk most kezdi kapisgálni hogy száz szaporított közmunkás plusz száz köbméter, általuk beöntött beton még mindig nem ad ki egy fél orvost sem... valami hiba csúszott a számításába tehát, most kezdi kapiskálni... pedig már olyan szépen elosztotta az orvos-rabszolgák keresetét is a közmunkások további szaporítására meg persze egy pár új, hatalmas, üres stadionra, mindezt már oly szépen elképzelte a kleptomániás Móricka, csak a rabszolgái léptek le ebből az ócska stadionépítő, közmunkástenyésztő mutyiországból...

Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ittott, 2019.03.26 20:36

bocs a profán stílusért, de kurvák teszik a kuplerájt. nem az épület, és a berendezés, de még csak nem is a madám. Kurva meg nincs. már valahol máshol stichhel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html