Összeül a parlament - Orbán Viktor elutazik

A visegrádi országok (V4) és Izrael csúcstalálkozójára Jeruzsálembe utazik hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök - tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t.
Domokos Erika, 2019. február 18. hétfő, 07:50
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A magyar delegációban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vesz. Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Izrael vezetőinek megbeszélését a jeruzsálemi King David szállodában tartják, ahol a tárgyalások után közös sajtótájékoztatót is terveznek.

A csúcstalálkozót megelőzően kétoldalú egyeztetést folytat egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő - közölte Havasi Bertalan.

Hétfőn elkezdőik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. A házelnök - a parlament honlapján elérhető - napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd három új képviselő teheti le esküjét. A kormánypárti padsorokban Hollik István (KDNP) kormányszóvivő kerül a decemberben elhunyt Hirt Ferenc (Fidesz) helyére, míg a Jobbik frakciójából távozó Staudt Gábor és Szávay István helyére Csányi Tamás és Bencsik János érkezik - írta az MTI.

A parlament ezt követően szavazhat a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2017-es beszámolóiról, az ezekről szóló vitákat ugyanis már tavaly lezárták. A képviselőknek ezután határozniuk kell a becsületsértés miatt feljelentett Budai Gyula (Fidesz) mentelmi jogáról, majd két ellenzéki képviselő: Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) tiszteletdíját csökkenthetik fegyelmi ügyeikben. Az interpellációkra ezúttal is két óra, míg az azonnali kérdésekre hatvan perc áll majd rendelkezésre.Az Országgyűlés kedden és szerdán folytatja kéthetes ülését, amely február 25-én, hétfőn érhet véget.

A Népszava korábban arról írt, hogy az ellenzéki frakciók látványos akcióval készülnek a parlamenti ülésnapra. Pénteken is egyeztettek erről, de részleteket egyik pártnál sem akartak elárulni. A lap szombaton azt valószínűsítette, hogy a nyitóülésen Orbán Viktor is részt vesz, így ő lenne az egyik "alanya" a performansznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK