Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB 2019-ben rekordösszegű, 254,7 milliárd forint nyereséget ért el. Az igazgatóság megítélése szerint a jegybank elégséges eredménytartalékkal rendelkezik, így április 1-i döntésük értelmében az eredmény döntő része, 250 milliárd forint osztalékként befizetnek a költségvetésbe április 3-án - adta hírül az MNB.

Ez a 250 milliárdos befizetés (a GDP több mint 0,52 százaléka) segíti az állam finanszírozását. Ebből az összegből 48 milliárd forint (a GDP több mint 0,1 százaléka) javítja a költségvetés ESA-egyenlegét is. Mindezzel a koronavírus által okozott válsághelyzetben növekszik az állam mozgástere - fogalmazott a jegybank.

A tavalyi MNB-nyereségben a 229 milliárd forintos, kiugró árfolyameredmény meghatározó szerepet játszott, amelyből az aranybefektetésen elért nyereség mintegy 140 milliárd forintot tett ki. Eközben a nettó kamat- és kamat jellegű eredmény is magas, 49 milliárd forintos szintet ért el. A kamateredmény kedvező alakulásához a devizatartalék kamatbevételének emelkedése és a forint kamateredmény javulása egyaránt hozzájárult.

Az MNB igazgatósága úgy ítéli meg, hogy a korábbi évek nyereségéből felhalmozott jegybanki tartalék fedezetet jelent az esetlegesen felmerülő kockázatokra, és hosszabb távon is biztosítja, hogy a költségvetésnek ne keletkezzen térítési kötelezettsége a jegybankkal szemben. 2013 óta a jegybank immáron harmadik alkalommal döntött osztalékfizetésről a 2015-ös és 2018-as eredményéből történő 50-50 milliárd forintos befizetést követően.