Pénzt kapott Amerikából? A NAV is megtudja

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az amerikai társhatóságtól kapott pénzintézeti számlainformációkat veti össze az adózók bevallási adataival. Most az érintettek mentesülhetnek a szankciók alól, hiszen a revizorok támogató eljárás keretében önellenőrzési ajánlattal keresnek meg mintegy másfélezer adózót - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az MTI-t.
Domokos Erika, 2017. február 19. vasárnap, 08:50
Fotó: Stocksnap

A nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdítása céljából 2014-ben kötött úgynevezett FATCA-egyezménynek köszönhetően a NAV az amerikai adóhivataltól adatokat, pontos pénzintézeti számlainformációt kap azokról a magyar illetőségű személyekről, akik Amerikában jövedelmet szereztek - mondta az államtitkár az MTI-nek.

Ez az "ügyfélbarát" NAV

A jövő héten indulhat a támogató eljárás azoknál az adózóknál, akik jövedelmet szereztek Amerikából, ám ez az összeg nem szerepel a bevallásukban. A kockázatelemzők ezúttal csak azokat a 2014-ben Amerikában osztalék- és kamatjövedelmet szerző adózókat vették górcső alá, akiknek a 2014-re vonatkozó kamat- és osztalékbevételük több, mint a bevallásukban szereplő összeg. Az adóhivatali rostán fennakadó mintegy kétezer adózót most a NAV támogató eljárással segíti - emelte ki az adóhivatal ügyfélbarát oldalát Tállai András.

Az Amerikában szerzett osztalék- és kamatjövedelmet a bevallásban is fel kell tüntetni. Ha az adózókat nem támogató, hanem ellenőrzési eljárásban vizsgálná a NAV, az érintettek a befizetni elmulasztott adó megfizetésén túl akár 200 százalékos adóbírsággal és a jegybanki alapkamat kétszeresére rúgó késedelmi pótlékkal is számolhatnának. Ezzel ellentétben a támogató eljárásban az adózó lehetőséget kap a NAV-tól arra, hogy saját maga önellenőrzés keretében rendezze 2014-es bevallását. Az adón kívül csak a jegybanki alapkamattal megegyező mértékű önellenőrzési pótlékot kell megfizetnie - magyarázta az államtitkár.

"Önellenőrzéssel" megúszható a bírság

Annak ellenére, hogy a támogató eljárásban való részvétel önkéntes, minden érintettnek érdemes kihasználnia, hiszen az eljárás keretében rendezett jogsértések miatt semmilyen szankciót nem szabhat ki a NAV - véli a NAV vezetője.

A támogató eljárás maximális kihasználására kértem munkatársaimat - mondta Tállai András, jelezve, ezért januártól az azonos típusú jövedelmet szerző adózók bevallásait vizsgálja a NAV. Az airbnb-zők után most az amerikai osztalék- es kamatjövedelem következett. Az előzetes bejelentés előnyeit érdemes kihasználni mindenkinek, hiszen a kockázatelemzést az eset súlyosságától függően három eljárás követhet: támogató, ellenőrzési vagy - szándékos, súlyos adócsalás esetén - büntető. Az ellenőrzés tényleges megkezdéséig pedig bárki önellenőrzéssel rendezheti adóbevallását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kdezseri, 2017.02.19 14:19

Az amerikaiak már az 1990-es években is értesítették az akkori APEH-t az ott szerzett jövedelmekről. 1997-ben amerikai ösztöndíjjal egy évet töltöttem ott, s az adószabályok miatt a nam nagy ösztöndíjból adóelőleget vontak le, amit aztán az adóév után visszautaltak, mert a teljes jövedelmem túl kicsi volt. Ezt a pénzt már Magyarországra utalták, mert már otthon voltam. (Csak mellékesen, errre a pénzre a kis ösztöndíj miatt inkább ott az USA-ban lett volna inkább szükségem). A pénz megérkezése után pár hónappal később jelentkezett az APEH, hogy igazoljam hogy milyen pénz volt az. Má szerencse, hogy a végén nem kellett adót fizetnem érte Magyarországon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html