A gyermekgondozási díj maximuma a mindenkori legkisebb bérhez igazodik: legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka lehet. Mivel a minimálbér a tavalyi bruttó 78 ezer forintról idén január 1-től 93 ezer forintra emelkedett, jelentősen nő az igényelhető gyed felső határa is. A múlt évben legfeljebb bruttó 109 200 forint gyedet kaphattak a kisgyermekesek, az idén viszont - a minimálbér emelése miatt - 130 200 forintra nőtt a maximum összeg.

A havi 21 ezer forintos bruttó növekményből azonban mindössze 8 ezret tehetnek zsebre a gyeden lévők. Az adójóváírás eltörlése miatt ugyanis kétszer annyi személyi jövedelemadót vonnak le az ellátásból, mint amennyit tavaly. Emellett továbbra is 10 százalékos nyugdíjjárulék terheli a gyedet. A múlt évben kerekítve 88 190 forint maradt a bruttó 109 200 forintos maximum gyedből, idén pedig 96 350 forintot kaphatnak meg az igénylő szülők a 130 200 forintból.

Az alacsonyabb keresetűek több ezret veszítenek

Ahhoz, hogy valaki minden hónapban megkaphassa a maximális összegű gyedet, tavaly elég volt bruttó 160 ezer forintos jövedelem is, idén viszont már legalább bruttó 196 ezer forintos kereset kell hozzá - derül ki Angyal József okleveles adószakértő számításaiból. Hiába keres valaki ennél többet, akkor is csak legfeljebb 96 350 forint gyedet kaphat kézhez havonta.

Bruttó 160 ezer forintos havi jövedelem után januárban ugyan a tavalyinál ötezer forinttal magasabb összeg, 114 142 forint gyed jár, abból azonban csak nettó 84 465 forint marad. Az adójóváírás eltörlése miatt ugyanis havonta 8 ezer forinttal több személyi jövedelemadót vonnak le az ellátásból. Vagyis az érintett szülő 4 ezer forinttal kevesebb gyedet kap kézhez, mint tavaly decemberben. (A számításoknál az adószakértő nem vette figyelembe a gyed összegéből a gyermekek után esetlegesen érvényesíthető adókedvezményt, miután annak igénybe vételére vonatkozó szokások minden családban eltérőek.)

Átlagosan bruttó 167 ezer forintos jövedelem kell ahhoz, hogy szinte hajszálpontosan ugyanannyi gyedet kapjanak januárban a szülők, mint amennyit tavaly decemberben Februárban viszont már 6 ezer forinttal kevesebbet kapnak, mivel a következő hónap 2 nappal rövidebb, mint a január, a gyed pedig naptári napokra jár - magyarázta a POénzcentrum.hu kérdésére az adószakértő.