Pörög a magyar ipar

Augusztusban az ipari termelés volumene a munkanaphatástól megtisztított index és a kiigazítatlan index alapján egyaránt 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 2017 első nyolc hónapjában a termelés 5,1 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.
Dzindzisz Sztefan, 2017. október 12. csütörtök, 09:00
Fotó: Pixabay

2017. augusztusban:

 • Az ipari termelés volumene 6,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten.
 • Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 5,5 százalékkal nőtt.
 • Az ipari export volumene 9,1 %-kal meghaladta az egy évvel korábbit . A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 35 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 6,1 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari export 16 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 10,5 százalékkal nőttek.
 • Az ipar belföldi értékesítése 4,5, ezen belül a feldolgozóiparé 4,3 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest
 • Az iparon belül a jelentős súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 6,8, a csekély súlyú bányászaté 38 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 1,6 százalékkal csökkent.
 • Az előző havi visszaeséssel szemben a feldolgozóipari termelés 27 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amiben a 2016. évitől eltérő nyári leállás is szerepet játszott. A közúti jármű alkatrészei gyártásának volumene 9,5 százalékkal emelkedett, míg a közúti gépjármű gyártásáé gyakorlatilag stagnált (-0,1 százalék).
 • A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 9 százalékkal emelkedett, ezen belül a legjelentősebb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása nőtt a legnagyobb mértékben, 21 százalékkal.
 • A feldolgozóipari termelés 13 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,9 százalékkal nőtt, ezen belül a legjelentősebb részarányú (24 százalék) húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 4,6 százalékkal csökkent. A második legnagyobb alágazat, az italgyártás 16,1 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a legjobban a kisebb súlyú növényi, állati olaj gyártása bővült, 25 százalékkal.
 • Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 20,5 százalékkal a kis súlyt képviselő gyógyszergyártás nőtt, nagyrészt az exportkereslet felfutása következtében.
 • Kimagaslóan, 19,9 százalékkal bővült a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás is, amihez részben az alacsony bázis hatása járult hozzá.
 • Folytatódott a növekedés a feldolgozóipari termelés 6,6 százalékát adó gép, gépi berendezés gyártásában, a termelés volumene 12,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit; az alágazatok közül legjobban a mezőgazdasági, erdészeti gép gyártása bővült, 31,7 százalékkal.
 • A közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 13,5, a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 5,2 százalék-kal emelkedett, mind a hazai, mind a külpiaci eladások élénkülésének köszönhetően.
 • Csak a vegyi anyag, termék gyártásában mértünk csökkenést: a kibocsátás augusztusban 2,7 százalékkal mérséklődött, nagyrészt a műanyag-alapanyaggyártás hazai eladásainak jelentős visszaesése miatt.
 • Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében augusztusban (3,6 százalékos létszámnövekedés mellett) 2,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.
 • Magyarország területi egységei közül az ipari termelés csak egy régióban, Dél-Alföldön csökkent (1,2 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 3,1 és 12,4 százalék közötti növekedést regisztráltunk.
 • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 15,8 százalékkal nőtt 2016 azonos hónapjához képest. Az új exportrendelések 17,4, az új belföldi rendelések 6,6 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 0,4 százalékkal elmaradt a 2016. augusztusitól.

 

2017. január-augusztusban az előző év azonos időszakához képest:

 • Az ipari termelés 5,1 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,6, a 35 százalékot képviselő hazai értékesítésé 3,7 százalékkal emelkedett.
 • Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,6 százalékos növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,2 százalékos létszámbővülés mellett következett be.
 • Az ipari termelés Magyarország minden régiójában nőtt, a legnagyobb mértékben Észak-Alföldön (8,8 százalék), a legkevésbé Dél-Alföldön (2,5 százalék).

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix3, 2017.10.12 20:55

@pastorius:
Gyorsan szaladj az ájemefhez, mindjárt csőd lesz!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2017.10.12 11:30

@Fricibacsi2:
Kedves Fricibavsi!
Légy szíves, hogy a kedves libsibolsi mindent tudó és kommentelő fazonokat rendszeresen ingereled!
A ballib fizetett szakértő Urak a szerint kapják a megérdemelt bónusz összegeket, hogy mennyi helyeslő kommentet gyüjtenek össze.
Rajtad azért keveset tudnak keresni.
Semmi csodálni való nincs a viselkedésükön, ez egy kockázatos biznisz.
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.10.12 09:35

@Fricibacsi2: szegény
nemigen érted a világot, ugye?
ne is próbálkozz, ha eddig nem sikerült, neked (is) túl bonyolult
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2017.10.12 09:27

Csőd lesz IMF hitel nélkül.
A folyamat hosszú távon (már 7 éve) nem fenntartaható

Balliberális gazdasági szagértő zsenik megmondták!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html