Elkeserítő hír jött a nyugdíjasok idei támogatásával kapcsolatban

A fiatalok közel fele nem adna idén pluszpénzt a nyugdíjasoknak annak ellenére, hogy valószínűleg nem lesz nyugdíjprémium, novemberi nyugdíj-kiegészítés és a 13. havi ellátás visszaépítésének első ütemeként kapott egy heti pénz is csak 2021-ben érkezik - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.
Szász Péter, 2020. május 21. csütörtök, 06:40
Fotó: Getty Images

Egyre valószínűbb, hogy az idei infláció alig haladja majd meg a januári nyugdíjemelés mértékét, ami pedig azt jelenti, hogy az idősek nem várhatnak nyugdíj-kiegészítésre. Hasonló lehet a helyzet a gazdasági növekedéstől függő nyugdíjprémiummal is, ugyanis már az MNB legoptimistább becslése szerint sem lesz meg a 3,5 százalékos GDP-növekedés, amely a kifizetés feltétele.

Közben a nyugdíjas fogyasztói kosár átlagosan 4,1 százalékkal drágult idén, ha pedig az áprilisi élelmiszerárakat nézzük, a növekedés 8,7 százalékos a KSH szerint.

Bár a koronavírus-járvány a nyugellátások folyósítását nem veszélyezteti az alig 140 ezer forintos átlagos ellátás mellett a kiegészítés elmaradása rosszul érinti majd az időseket.

Mindezek ellenére a társadalom igencsak megosztott azzal kapcsolatban, hogy adjon-e az állam idén pluszpénzt az időseknek - derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Ezt kell tudni a kutatásról
A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

A teljes magyar lakosság 71 százaléka véli úgy, hogy jár a pénz. 54 százalék szerint azért kell kifizetni, mert az időseknek szükségük van rá, 17 százalék pedig költségvetési oldalról közelíti meg a kérdést és azt mondja, hogy van rá keret, indokolt az extra juttatás.

A magyarok 20 százaléka szerint van ennél fontosabb cél is, 9 százalék pedig úgy véli, hogy túl nagyra nőne a költségvetés hiánya: összesen tehát az emberek 29 százaléka nem adna pluszpénzt a nyugdíjasoknak.

Generációs szakadék

Talán nem meglepő, hogy a 60 évnél idősebb lakosság - akik közül a legtöbben kapnának a pénzből - 92 százaléka helyeselné a kifizetést. 77 százalék a szükséget, 15 százalék pedig a költségvetési mozgásteret említi fő okként.

A 18-39 éveseknek ugyanakkor már csak 54 százaléka, míg a 40-59 éveseknek a 65 százaléka ért egyet ezzel. A negyven év alattiak harmada szerint van ennél fontosabb is.

Egyetértésben a diplomások és a kevésbé képzettek

Az igen válaszok aránya az alapfokú végzettséggel rendelkezők esetében 69, az érettségizetteknél 73, a diplomásoknál pedig 70 százalék. Tehát a képzettség nem növeli a nyugdíjasokkal szembeni szolidaritást, de még azt sem lehet mondani, hogy a diplomások fiskális szempontok szerint döntenének. Azok között, akik a költségvetési mozgástér hiánya miatt utasítják el az extra pénzt az alapfokú végzettségűek vannak a legtöbben.

Budapest a nyugdíjasbarát város

Az extra juttatás ötlete leginkább a budapestiek tetszését nyerte el, körükben 77 százalékos a támogatottság. A megyeszékhelyeken csak 65, a vidéki városokban 72, míg a községekben 68 százalék pártolja, nagyobb részben azért, mert az időseknek szükségük van a pénzre.

A nemek közötti bontásból az derül ki, hogy a férfiak 65, a nők 75 százaléka áll az állami támogatás mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2020.05.22 17:05

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Itt az aljas te vagy, ráadásul trágár is vagy. Az ingyenélőt már megbeszéltük, de ahhoz hülye vagy, hogy valami meg is maradjon az agyadban. De tudom, te így érzed jól magad, elégedett vagy a teljesítményeddel, produkáltál valamit, (ami szart sem ér). Sok sikert, de, ha kérhetlek, engem kímélj meg az agymenéseidtől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.05.22 06:41

De nézzük a társadalmi konfliktust:
Ahhoz a cikkhez, ami a művészeti, közművelődési közalkalmazotti státuszt elvette: itt a Nap.hu-n mit is írt egy NYUGDÍJAS: hogy ők "ingyé" élnek: hát ez amire értettem: Orbán TUDJA(!!!), hogy szavazó rétege VEVŐ a társadalmi konfliktusokra, és TUDJAA, hogy ellenszenvet tud szítani
Ugyanis: egy vállaltan Fidesz szavazót MIKOR IS BÁNTOTT EGY KÖNYVTÁROS? Sose!...de hát a Kádári érában gyökeredző társadalmi feszültséget szocializálta önmagába: így könnyű ellenszenvet szítani!
Munkanélküliek:
Többször le írtam már: nem véletlen, hogy csak 3 hónap az ellátás ideje: hisz Orbán ezen elkeserítő helyzetben lévő réteg ellen majd olyan gyűlöletkampányt fog kidolgozni, hogy azt Hitler is megirigyelhetné: és sajnos ehhez LESZ(!!) társadalmi bázis a nyugdíjas rétegénél: hisz a Kádári érában szocializált nyugdíjas hogy gondolkodik:
"én végig dolgoztam az életem, nehogymán ezeket tartsuk el"...csak azt már nem veszi számításba, hogy szocializmus biztos köszönő viszonyban sincs, a GLOBÁLKAPITALIZMUS változó-és ingadozó munkaerőpiaci struktúrájához(lásd az autógyárak: kereslet-kínálat alapján vesz fel, vagy bocsájt el embereket)
Ugyanakkor Orbán tudja: hogy gyűlöletet mindig lehet szítani...és ezzel radikalizálni szavazóit!
Hát így megy ez a politikában: nincs új a nap alatt...Orbán ugyan azt teszi...mint sok más politikus társa....a probléma a FIDESZ SZAVAZÓIVAL VAN: hogy felülnek ennek a társadalmi érdekcsoportokat ki-és felhasználó összeugrasztásának!
Szép napot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.05.22 06:29

Kedves Cucika!
Sok igazság van abban, amit ír!
Viszont ha OBJEKTÍVE nézzük Orbán-és csapata mit is csinál? Semmi mást, mint a jó öreg POLITIKAI HATALMI lépést, vagyis OSZD MEG ÉS URALKODJ!
Mit látunk:

Orbán "zseniálisan" (=negatív értelemben) tudja az egyes társadalmi csoportokat megosztani, kihasználni és egymás ellen uszítani az egyes érdekcsoportok eltérő érdekeit!
NYUGDÍJASOK:
Mint tudjuk(és ezt alátámasztotta az őszi önkormányzati választás is) a NYUGDÍJAS réteg a jelenlegi rezsim TÖRZSSZAVAZÓI BÁZISA(a Fidesz törzsszavazói bázisa jelenleg 1,5-2 millió valós szavazó állampolgár)
Így kénytelen Orbán, hogy SZAVAZATMAXIMALIZÁLÁST folytasson a NYUGDÍJAS RÉTEGNEK kedvezni, és számukra üveggyöngyöket dobni.
Ugyanakkor EZEN TÉTEGET IS megosztja: lásd a leszakadó kisnyugdíjas réteget inkább függő viszonyba hozza, a eleve a felső középosztályba tartozó nyugdíjasoknál meg eltörli a nyugdíjasplafont(lásd ano a Békemeneteket: érdekes BUDÁRÓL, a gazdag 2, kerületből indították a Békemenetet, és ha valaki figyelmesen nézte a résztvevőket, a gazdagabb-jól öltözött nyugdíjasok vonultak fel-persze ARÁNYAIBAN nézve)
Ugyanakkor Orbán meg a számára veszélyforrást jelentő szavazórétegektől elvesz:
lásd hatalmi eszközökkel ellehetetlenítette a prosperáló, az avítt befelé forduló nacionalista politizálást tagadó külföldi FIATAL szavazók levélszavazását illetve az ÉRTELMISÉGI réteget a társadalom ellen hangolja:
lásd FÜGGETLEN művészek, "kockásinges-és szakállas pedagógusok"(emlékszünk rá, hogy így titulálták őket a pedagógusok sztrájkja idején), és közalkalmazottak.
Lásd: hogy legyen pénz a 13, havii nyugdííjaakra, és ne szaladjon el a büdzsé: a KÖZALKALMAZOTTI státuszból eredő költségvetési fejezeteket szünteti meg az által, hogy sorra szünteti meg a közalkalmazotti státuszokat, és lesz valaki egyszerűen csak "munkavállaló".
Kvázi ORTODOX(tehát nem az amit nyáladzik), lépéssel: egyik rétegtől elvesz, hogy a másik BIZTON SZAVAZÓ rétegnek meg adjon)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cucika, 2020.05.22 05:56

Az ország valóságos gazdasági helyzete alapján nem kell plusz pénz fizetni a nyugdíjasoknak. Tekintettel a rengeteg munkanélkülire akik csak 3 hónapig kapnak munkanélküli támogatást emellett családot kell eltartani, hitelt fizetni. A másik oldalról megközelítve vagyis a kormány oldaláról viszont javasolnám, mert kerülne. A kormányunk minden irányba (sport, határomtúli gazdaság fejlesztés, saját fizetés emelés.. stb) szórja a pénzt. Ebből kifolyólag az ország nagyon is jól áll, még hosszabb idejű munkanélkülire is jutna. A kérdés csak az, hogy tényleg hogyan állunk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Gas001, 2020.05.22 05:47

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: A stílus maga az ember. Mielőtt kritizálod a ngugdíjasokat emlékeztetlek te is leszel vagy nem nyugger. Azt azért ne felejts el a nyuggerek között sok az őskomcsi akik a szocikra szavaznak. Teszik ezt úgy hogy végig nézték a szocik ország eladósító politikáját és népnyomorító tetteit. A fiatalok ugyan ezt teszik hiszközöttük rengeteg szoci utód libsi van mint te is. Most kedelek el emiatt pocskondiázni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html