Rabszolgatörvény: tízezren tüntettek a javaslat visszavonásáért

Tízezresre duzzadt az eleinte párszáz fős túlóratörvény-ellenes tüntetés, ami a Jászai Mari térről kerülőúton a Kossuth térre érve már inkább egy össznépi kormányellenes demonstrációnak nézett ki - derül ki az Index összefoglalójából.
Szepesi Anita, 2018. december 8. szombat, 20:21
Fotó: MTI Fotó

A szakszervezetek a munkakörülmények javítását, ezért a munka törvénykönyve tervezett módosításának azonnali visszavonását követelik - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke a szombati, budapesti, a törvénymódosítás ellen szervezett demonstráción. Kordás hétfőtől országos útlezárásokat helyezett kilátásba az MTI tudósítása szerint.

A szakszervezeti vezető azt mondta, 2019. január 1-jétől két számjegyű béremelést akarnak és azt, hogy visszaadják a cafeteria megszüntetett elemeit.

A MaSzSz által szervezett tiltakozó akción a szövetség elnöke bejelentette, a munkaidőkeret emelését és a túlmunkaórák számának jelentős növelését tartalmazó törvénytervezet mielőbbi visszavonása érdekében a munkavállalói érdekképviselet hétfőtől országos útlezárásokat szervez.

A szakszervezeti vezető szerint az országban egy furcsa autoriter kapitalizmus alakult ki, ami elveszi a dolgozók "megtakarításait, jogait, hovatovább az életüket is". Ezt azonban a szakszervezet nem hagyja - mondta Kordás László a tüntetőknek.

Liga Szakszervezetek: Nem lehet eltérni az EU munkajogi szabályaitól

Szilágyi József, a Liga Szakszervezetek társelnöke a 36 hónapos munkaidőkeretről és a maximális 400 óra túlmunkáról elmondta: álláspontjuk szerint még törvénnyel sem lehet eltérni az Európai Unió munkajogi irányelvétől, nem lehet szó semmilyen önként vállalt túlmunkáról.

A szakszervezet tiltakozik, hogy a munka világát, a jövedelmi viszonyokat döntően meghatározó jogi normákat a kormány érdemi szociális párbeszéd nélkül, egyoldalúan terjeszti az Országgyűlés elé - jelentette ki a Liga társelnöke, aki egyúttal jelezte, hogy a jövőben az olyan kérdések megoldására, mint a munka törvénykönyve tervezett átalakítása, hatékony három oldalú szociális párbeszédre van szükség.

Eörsi Nóra a Hallgatói Szakszervezet képviseletében azt mondta, ugyan a felsőoktatás ügye őket jobban érinti, de kiállnak a tervezett törvénymódosítás ellen.

Mezei Tibor, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy az állami hivatalokban dolgozok új jogállásról szóló törvény is arról szól, hogy dolgozzanak többet ugyanannyi pénzért. Hozzátette: az országban általános probléma a munkaerőhiány, de mindkét törvény a munkaidő és a túlórák növelésével akarja ezt a problémát kezelni, de ez nem jó megoldás.

A képviselőket nem érdekli a család

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke úgy fogalmazott: az országgyűlési képviselőket nem érdekli a család még a Családok évében sem, úgy gondolják, hogy 400 túlóra még belefér és elég három év után kifizetni azt.

A magyar szakszervezet cselekvő ereje most pedig az, hogy minden egyes munkahelyen egyenként állunk ellen - jelentette ki a szakszervezeti vezető. Székely Tamás az országgyűlési képviselőktől azt kérte, hogy bojkottálják a szerdai végszavazást. Mutassák meg, kik ők, számoljanak el lelkiismeretükkel, mert aki igennel szavaz, saját népét árulja el - fogalmazott az MTI tudósítása szerint.

A tömegben, amely Jászai Mari térről indult majd a Szent István körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon ért el a Kossuth Lajos tér torkolatánál felállított színpadhoz, olyan feliratokat lehetett látni, mint "Közösen a rabszolgatörvény ellen!", "Amikor a diktatúra tény, a forradalom kötelesség!", "Nem leszünk Európa Kínája!" és "36 hónap alatt a természet háromszor ébred és te?"

Az MTI helyszínen lévő tudósítóinak jelentése szerint a tüntetés végén egy férfi szaladt fel a színpadra és azt kiabálta, hogy "foglaljuk el a Kossuth teret", amelyet a tüntetés ideje alatt rendőrök vettek körül. (A Kossuth teret korábban lezárták a tüntetők elől nemzetközileg védett személy érkezésére hivatkozva.) Ezt követően a bekiabáló férfi után a tömeg nagy része a Kossuth teret akkorra már lezáró rendőr sorfalhoz futott. Ezt követően többször megpróbálták áttörni a rendőrsorfalat, ami végül sikerült és bejutottak a Kossuth térre.

Az MSZP közleménye szerint a párt alelnökét, Komjáthi Imrét ekkor a földre teperték, eközben megsérült. Komjáthi Imrét térdsérülés miatt kórházba szállították, állapotát a Fiumei úti sebészeti ügyeleten vizsgálják.

Miután a tüntetők bejutottak a Kossuth térre, a rendőrök az Országház lépcsőjén és közvetlenül az épület előtt álltak fel ismét több sorban. A bekiabálások ott is folytatódtak, tettlegesség azonban nem történt és mintegy 20-30 perc múlva a Kossuth téren összegyűlt tömeg lassan oszlani kezdett az MTI beszámolója szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gabrilovics, 2018.12.13 13:42

@zana: krix6 hol dolgozik? Kecskemét MBMH kis főnök!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.12.09 18:32

@krix6:
Nem tudom mit dolgozol, ott Tarjánban mit szólnak az emberek ahhoz, hogy túlóráikat a főnök 3 éven belül számolja el? Szerintem azonnal az édes......t fogják emlegetni, de nem dicsérőleg. Végezzél csak egy ki közvéleménykutatást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.12.09 16:41

Én azt gondolom, hogy logikusan levezetve az az eredmény jön ki - Orbánnak ez az utolsó Karácsony lesz az életében. A logika nagyon komoly tudomány :) Orbán meghal a következő Karácsony előtt. Vezessétek ti is le :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.12.09 15:47

@tepsi:
"Bezárták már az OPNI-ba azt aki a rabszolgatörvényt kitalálta?"
LOL
https://24.hu/belfold/2012/06/14/sulyos-hiba-volt-az-opni-bezarasa/
"Nem érte el a célját az ágazat 2007-es átalakítása"

Mondd ezt zanamajomnak és a retkes libsi haverjainak!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.12.09 14:42

@tepsi: Egyetértek, sulyosan bünös ez a baloldal, pédául 8 évig ültek a kormányban és semmit nem tettek a szakszervezeti mozgalom helyreállítására, aztán az országot baloldaliként simán hagyták a vadkapitalizmus által ebek harmincadjára szedni, a kormányzási munkát egy bohóc, gyurcsány kezébe játszották, medgyessyt símán hagyták kalandorkodni, az ország adfósrabszolgaságba sülyedését némán türték, a mostanival csak annyi előnyük van, hogy nem maffiosok voltak, csak bénák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html