Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A külső környezet egyre kevésbé lesz támogató a hazai növekedés számára, a gazdaságpolitika pedig a korábbinál kevésbé lesz képes támogatni a gazdasági növekedést. Ezzel együtt 2019-ben még mindig viszonylag gyors, 3,4 százalék lehet a gazdasági növekedés üteme. Azonban a globális gazdasági ciklus lefelé menő ágában a külső környezet további romlása valószínűsíthető, így nagy az esélye annak, hogy 2020-2021 során Magyarország csak 2 százalék körüli GDP-növekedést tud produkálni - olvasható a bank elemzőinek legfrissebb negyedéves stratégiai jelentésében.

A világgazdaság növekedési üteme lassulóban van. Az általános tendenciák alól Magyarország sem tud kibúvót találni. Így tehát a hazai gazdasági növekedés lassulása sem csúszik tovább: előreláthatóan már a 2018-as utolsó negyedéve - a korábbiaknál - kissé alacsonyabb növekedési mutatókat hoz majd, 2019-ben pedig fokozatosan, negyedévről negyedévre mérséklődő gazdasági dinamikára számít a fejezetet jegyző Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője.

Várakozása szerint az erős munkaerő-kereslet 2019-ben még nyomást gyakorolhat a bérmegállapodáson kívül eső alkalmazottak bérére is (idén így 8,5 százalékos bruttó béremelkedés jöhet a nemzetgazdaság egészében). A béremelést azonban egyre kevesebb gazdálkodó szervezet lesz képes kigazdálkodni, sok helyen azzal szembesülnek azzal, hogy a 2020-ban, hat év távlatában már 60 százalékot meghaladó bérnövekedést messze nem kompenzálja a munkát terhelő adók csökkentése és az időközben elért termelékenységjavulás. Török 2020-ra várja a munkaerő-piaci fordulatot: a munkakereslet mérséklődését, a munkanélküliségi ráta enyhe emelkedését és a bérnövekedési ütem lassulását (a 8 százalékos minimálbér-emeléssel szemben a nemzetgazdasági szinten mért bruttó bérnövekedés csupán 6,5 százalék lehet majd).

Eközben a különböző maginflációs mutatók egyértelműen jelzik az emelkedő inflációs folyamatokat. Az átlagos infláció idén 2,5 százalék lehet. A maginfláció már az első negyedévben 3 százalék fölé emelkedhet és az éves átlag pedig 2019 egészében 3,3 százalék lehet majd. A Raiffeisen friss prognózisa szerint a 2019 során a 320 körüli szint körül ingadozik majd az euró árfolyama.

Magyar prognózis
Megnevezés20192020
GDP (éves változás, %)3,42,2
Infláció (éves változás, %)2,62,8
Munkanélküliség (éves átlag, %)3,84,0
Forrás: Raiffeisen