Rengetegen veszni hagynak évi 82 800 forintot

Kevesen tudnak róla, ezért rengeteg jogosult nem veszi igénybe az adókedvezményt, amely bizonyos betegségek után jár. Pedig évente 82 800 forintot spórolhatnának, amelyet öt évre visszamenőleg is igényelhetnek, vagyis közel 400 000 forintról mondanak vagy mondtak már le - írja a Vasárnap Hírek.
Szabó Dániel, 2018. április 1. vasárnap, 11:35
Fotó: Napi.hu

Cukorbetegség, laktóz-intolerancia és gluténérzékenység után is jár adókedvezmény, erről azonban sokan nem tudnak, pedig egy évben akár 82 800 forinttal csökkenthetnék az adójuk összegét. A személyi kedvezmény a bruttó minimálbér 5 százaléka - azaz a betegek enynyivel csökkenthetik az összevont adóalapjukat. Éves szinten ez az összeg tavaly 76 500 forint volt, a minimálbér emelése miatt idén már 82 800 forinttal lehet csökkenteni az adó összegét - figyelmeztet a lap.

"Ez a kedvezmény alanyi jogon jár, a szülő a betegségben szenvedő gyermeke után nem veheti igénybe, és nem is átruházható például a házastársnak" - tájékoztatott Fülep Attila adószakértő. A kedvezmény érvényesítésére év közben is lehetőség van, ha az ember a munkáltatója felé jelzi, hogy erre jogosult.

Azonban nem kell beavatni az alkalmazót, ha diszkréten intézné az ügyet: az adóbevallásban egy összegben is igényelheti. Ehhez az igazolást, az egészségkárosodás jellegétől függően a szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve az általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állíthatja ki.

Érdemes tudni, hogy a megállapítás után is visszaigényelhető öt éves intervallumban: ez az éves adóbevallások önellenőrzésével oldható meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2018-ban beadott önellenőrzések visszanyúlhatnak 2012-ig, így akár 381 600 forintot is jóváírhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén a beteg számláján.

A 2016-os adóév után kevesebb mint 200 ezer adózó igényelt kedvezményt a személyi jövedelemadó bevallásakor különböző betegségek után, ezáltal 12 milliárd forintos adójóváírást vettek igénybe.

 

Nyugdíjkatasztrófa: ezt várják el Matolcsyék az emberektől

A Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium is arra jutott, hogy siralmas a magyarországi nyugdíj-előtakarékossági helyzet. A jegybank és az NGM is abban látja a megoldást, hogy egymillió ember megjelenik a nyugdíjpénztáraknál. A katasztrofális állapotok miatt a 2008-as válságot tartják a fő problémának, arról nem szólnak, hogy államosították a pénztárak vagyonát a második Orbán-kormány alatt.

 

A fotó forrása: Napi.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csontosica73, 2018.04.03 15:33

Kicsit jobban a felszín alá kellene ásni és nem arról firkálni, hogy az emberek mennyire nem élnek a lehetőséggel! Talán azért nem mert olyan elemek vannak beépítve a folyamatba, ami nem a csak csalókat, de a valódi intoleranciával rendelkező betegeket sem engedi hozzáférni az adókedvezményhez! Már sokadszor olvasom ezt a felszínes firkálmányt! Elég volt! Nézzen utána mi is a helyzet ebben a kérdésben! Miért is nem veszik igénybe az emberek, de tisztességesen tárja fel a dolgokat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.04.01 13:54

Birkáknak széna :)
Aki olyan mértékben beteg ahol a betegség BNO kódja lehetővé teszi az adó vissza igénylést ott már csak kevesek képesek a betegségük miatt adóköteles jövedelem elérésére. Ennyi erővel mondhatnák azt is hogy a halottak az adójuk 200 % át vissza igényelhetik :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html