A várakozásokat lényegesen meghaladva nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban - kommentálta a KSH friss adatait Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér-növekedés, az előző hónapokban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése a következő hónapokban tovább gyorsíthatja a kiskereskedelmi forgalom bővülési ütemét, így idén 4-4,5 százalékos növekedés is összejöhet.

A májusi tempó meghaladta a várakozásokat, azonban azt hozzá kell tenni, hogy hónapról hónapra jelentős az éves növekedési ütem ingadozása, ami a rövidtávú becslést megnehezíti - véli Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. A szakértő szerint a belső kereslet erősödése fontos eleme lesz a GDP növekedésnek a második negyedévben. Becslése szerint a magyar gazdaság 3,7 százalékkal bővülhet, az infláció pedig átlagosan 2,2 százalék lehet 2017 egészében.

A kiskeradatok értékelésekor figyelembe kell venni, hogy az utóbbi években több olyan intézkedés volt, amelyek fehérítették a szektort (online pénztárgépek, ekáer bevezetése), valamint a különböző termékekre vonatkozó áfacsökkentés. Ezen miatt a tényleges forgalombővülés kisebb lehetett, mint, amit a statisztikák mutatnak - állapította meg Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Ezzel együtt továbbra is úgy látja, hogy 4-5 százalék között nőhet az idén a kiskereskedelmi forgalom.

Jó hír, hogy a május a tavalyi magas bázisa mellett lett jó - tette hozzá Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője. A forgalom idén elsősorban a tartós cikkek körében tud növekedni, hiszen a béremelkedés és a jövőre vonatkozó kedvező kilátások hatására a háztartások akár a válság óta halogatott vásárlásokat hajtanak végre.