Rontotta a magyar bankok alapminőstését az S&P

Rontotta a Magyarországon működő bankok kockázati besorolásainak kiindulóponti - vagyis alsó határként szolgáló - osztályzati szintjét szerdán a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy növekszenek a magyar bankszektor gazdasági kockázatai a szuverén hitelképesség romlása és a gazdasági aktivitás lassulása nyomán.
MTI-Eco, 2012. december 19. szerda, 21:41
Fotó: Napi.hu

A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban bejelentette, hogy a bankbesorolások "rögzítő elemeként" használt kiindulóponti osztályzattípusát az eddigi "bb"-ről "bb mínusz"-ra módosítja. Ezzel összefüggésben az S&P "BB"-ről "BB mínusz"-ra rontotta a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) hosszú távú besorolását, és "b"-ről "b mínusz"-ra a pénzintézet önálló adósprofiljának megítélésére használt osztályzattípust.

A Standard & Poor's ugyanakkor megerősítette az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, valamint a K&H, a CIB és az MKB különböző besorolásait. Az osztályzati lépésekhez fűzött elemzésében a hitelminősítő közölte, hogy véleménye szerint a magyar bankok gazdasági kockázatai erősödnek, tekintettel a magyar gazdaság teljesítményének elhúzódó gyengeségével kapcsolatos várakozásokra.

Az S&P a maga részéről az idei évre a magyar bruttó hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékos visszaesését várja reálértéken, és jövőre is csak 0,5 százalékos növekedésre számít.

A Standard & Poor's szerint a magyar gazdaság növekedési kilátásaira a folytatódó költségvetési racionalizálás mellett a pénzügyi szektor "torzító hatású és kiszámíthatatlan adókörnyezete", valamint a bankrendszer törékeny állapotából eredő igen feszes hitelkondíciók gyakorolnak nyomást.

Az S&P elemzőinek várakozása szerint a magyar gazdaság legfőbb alkotóelemei - vagyis a háztartások, a vállalatok és a közintézmények - hitelképessége egyaránt romlani fog, és emiatt a problémás hitelek állományának növekedése várható. A hitelminősítő előrejelzése szerint a nem teljesítő hitelek aránya továbbra is gyorsan növekszik, és a háztartási szegmensben 2013-ban megközelíti a 18 százalékot az idei év közepén mért 16,2 százalék és a 2008-ra jellemző 3,5 százalék után.

A Standard & Poor's becslése szerint a vállalati szektor nem teljesítő kötelezettségállománya jövőre eléri a 23 százalékot a 2012 közepén mért 20,9 százalék, illetve a 2008-as 3,5 százalék után. A hitelminősítő ennek alapján azt várja, hogy a magyar bankszektor 2012-ben és 2013-ban is veszteséges lesz, az újabb tartalékolási szükségletek terhe alatt.

Az S&P elemzése kiemeli, hogy a legtöbb bank - különösen a külföldi tulajdonúak - gyors ütemben építi le kitettségeit.

A gyenge hazai hitelkereslet mellett a Standard & Poor's szerint e jelenség másik fontos oka a magyar hatóságok által a közfinanszírozás megerősítése és a háztartások devizahitel-terheinek enyhítése végett bevezetett, kifejezetten a pénzügyi szektort célzó "büntető jellegű, torzító hatású, rögtönzött" intézkedések sora.

A pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése, valamint az a döntés, hogy a tavaly decemberben elért megállapodással ellentétben 2013-tól nem csökken a bankadó, tovább gyengíti a bankok pénzügyi profilját és tőketermelő képességét. Ez a gazdaság hitelellátásának gyors csökkenését fogja eredményezni, késleltetve a magyar gazdaság kilábalását - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A hitelminősítő elemzői annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a magyar hatóságok teremtette "kiszámíthatatlan" gazdaságpolitikai keretek és bankrendszerrel szembeni "barátságtalan hozzáállás" arra fogja késztetni a külföldi tulajdonos bankokat, hogy csökkentsék helyi érdekeltségeik tőke- és likviditásjuttatásait, ami felgyorsítja a kitettségek leépítési folyamatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2012.12.20 13:58

Már sokszor írtam ,de ismétlés a tudás anyja:

.. birodalmi-pénzkifosztó intézmények háttérintézményei ezek e minősítők,lassan már sehol nem veszik komolyan...

..tudjátok: ..a kutyus ,meg a karaván ,egyik ugat ,a másik halad..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2012.12.19 22:46

"...a bankrendszer törékeny állapotából eredő igen feszes hitelkondíciók ..."

Ebben teljes mértékben osztom az S&P elemzését, ám e kijelentés ellntmond a simor és a király julis kijelentésének, miszerint a magyar bankrendszer stabil, válságálló.
Egyebekben az elemzésben feltételezett banki magatartásforma ezstelenségnek tűnik. A S&P olyan válaszlépéseket tulajdonít a bankoknak, melyek ellentmondanak a bankok jól felfogott érdekeinek. Ezek a lépések akkor jók, ha a bankok kivárásra rendezkednek be és várják a 2014-es kormányváltás lehetőségét. Rossz taktika, mert - reményeim szerint - nem lesz kormányváltás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html