Rossz hír a magyar gazdaságról: lejtőn a beruházások (bő)

A harmadik negyedévben 3,4 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbi magas bázishoz képest, amikor 13,6 százalékos növekedést regisztrált a statisztika - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző negyedévhez hasonlítva 0,9 százalékkal volt kisebb a beruházások volumene.
MTI, 2015. november 26. csütörtök, 09:35
Fotó: Napi.hu

Az idei első három negyedévben a beruházási teljesítmény 0,3 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. Éves összevetésben az első negyedévben 3,9 százalékkal csökkent, a másodikban pedig 5,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene.

Az építési beruházások 2,4, a gép- és berendezésberuházások 4,4 százalékkal maradtak el a múlt év harmadik negyedévétől.

A beruházások egynegyedét adó feldolgozóipar beruházásai - az egy évvel korábbi 7,9 százalékos növekedést követően - 6,5 százalékkal csökkentek. Ezen belül nagyobb mértékű visszaesés következett be az élelmiszeripari, a gumi- és műanyagipari, valamint a járműipari beruházásokban is. A nemzetgazdasági ágak több mint felénél csökkent a beruházások teljesítménye.

A mezőgazdaságban az erdőgazdálkodással és halászattal együtt 39,0 százalékos volt a visszaesés a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 9,3 százalékos emelkedéssel szemben. Az év első kilenc hónapjában 28,5 százalékkal maradt el a mezőgazdasági beruházások volumene a múlt év azonos időszakáétól, amikor viszont 17,7 százalékos volt a növekedés. Az építőiparban 13,9 százalékos volt a beruházások visszaesése a harmadik negyedévben az első félévi 4,2 százalékos zsugorodás után. A kereskedelemben és gépjárműjavításban 9,8 százalékkal estek vissza a beruházások a tavalyi harmadik negyedévhez képest és 10,5 százalékkal az első háromnegyed évben.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 23,9, százalékkal maradtak el a beruházások a harmadik negyedévben és 9,4 százalékkal az év első kilenc hónapjában az egy évvel korábbi 33,2, illetve 11,8 százalékos növekedéssel szemben. A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene - az egy évvel korábbi 46,6 százalékos magas bázishoz képest - 12,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben.

A beruházások, a legjelentősebb mértékben, 63,6 százalékkal a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén növekedtek - elsősorban a határvédelmi intézkedések hatására - közölte a KSH. Az első három negyedév egészét tekintve 25,2 százalékos volt a bővülés. Az egészségügyi beruházások 6,9 százalékkal nőttek, az oktatási területen viszont 2,3 százalékkal mérséklődtek a tavaly július-szeptemberihez képest.

Jövőre is csökkenés jöhet

A negyedik negyedévben a 2007-2013-as EU ciklus lezárása, valamint az egy évvel ezelőtti kissé gyengébb bázis miatt jelentősen élénkülhetnek a beruházások, így az idei év egészét tekintve 1-2 százalékos növekedés várható - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A harmadik negyedévi csökkenést főként az egy évvel korábbi magas bázissal magyarázta.

Jövőre azonban az előző uniós költségvetési ciklus kifutása miatt visszaeshetnek a beruházások, amit a - kedvezmények várható kiterjesztése, valamint az esetleges áfacsökkentés hatására - lakásépítések felfutása részben ellensúlyozhat, de összességében így is kismértékű csökkenésre lehet számítani.

A Takarékbank elemzője arra számít, hogy 2017-ben a 2014-2020-as EU ciklus forrásainak gyorsuló ütemű felhasználásával újra növekednek majd a beruházások, amelyet néhány további jelentős beruházás (Budapest-Belgrád vasútvonal, Liget-projekt, 2017-es vizes világbajnokság) is támogathat. A viszonylag kedvező belső és európai kereslet hatására a versenyszférában is élénkülhetnek a beruházások.

Az idei harmadik negyedév után jövőre is csökken a volumen. Az állami beruházások a mérsékeltebb uniós támogatások miatt esnek majd, a versenyszférában nincs külföldi működőtőke-befektetés, nagy feldolgozóipari beruházás, a kis- és középvállalkozások beruházásait ugyan támogatja a jegybank, de a vállalkozási kedv alacsony - kommentált Balatoni András, az ING vezető elemzője.

A csökkenő tendenciát ugyanakkor a jegybank piaci hitelezési programja mérsékelheti. A lassuló GDP-növekedést mutató adatok után várható volt, hogy a beruházások is elmaradnak a korábbi értékektől. Magyarországon elapadni látszik a korábbi évek dinamikus növekedését támogató külföldi működőtőke-beáramlás, emellett a magyar gazdasági szereplők beruházási kedve is viszonylag visszafogott.

Ha nem elég dinamikusan emelkedik a beruházási volumen, egyre lassabb mértékben emelkedik a tőkeállomány, ami középtávon a kínálati oldalon is korlátot jelent majd, mert nem lesznek meg azok az eszközök, berendezések, amelyekkel egyre több GDP-t lehetne előállítani - vélekedett az elemző.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.11.26 12:31

Gyerek, okés ez.

Soha jobb nem is volt.

A "hazaffy" szerint, akinek fekete színét már nlven sem lehet nevezni, ugyanis a politikai besorolása nem szégyen, hanem tilos.

Úgy ám!

( Walaki, itt a helyed! )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.26 12:14

@antisoros: ha mszp-szdsz lenne 1 % lenne ..,mint 2007-ben ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.26 12:08

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.26 11:37

Ez igazi mélyütés.

Ha nincs a kerítés-építés mint beruházás, akkor a növekedés - illiberálisan - a negatív tartományban lenne.

Milyen jó számszakilag, hoyg van nekünk jó sok kerítésünk!

Az építőipar, a kereskedelem és a vendéglátás ehehz képest teljesen érdektelen.

A Mi Növekedésünk Alapja A Kerítés!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.11.26 10:43

azért is tragikus az adat mert az állami beruházások tavalyhoz képest 64 % al bővültek.

Magyar reformok működnek????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html