Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány eltörli az állami tisztviselőkről szóló mindössze kétéves törvényt, helyette a kormányzati tisztviselőkről szóló 195 oldalas jogszabályt akarja elfogadtatni - írja a Népszava. A teljes titkolózás mellett született törvényjavaslat a mostaninál szigorúbb szabályokat tartalmaz a központi szint munkavállalóinak. A szöveg tervezetét csak csütörtök este küldték meg a szakszervezeteknek, miközben péntek délután háromra már össze is hívták az országos közszolgálati érdekegyeztető fórumok munkavállalói oldalait.

A jogszabály szerint minden szervezetnek meghatároznak majd egy alaplétszámot, s azt évente ellenőrzik. Emellett lesz egy központi álláshely-állomány, ahonnan pluszfeladatra ki lehet kérni dolgozókat és ide kerül át az a munkahely is a hivatalokból, amelyiket fél évig nem sikerül betölteni.

Az elbocsátáskor két hónap marad a felmentési idő. A központi munkahelyeken dolgozókat munkaidőkeretben foglalkoztatnák, napi munkaidejük maximum 12 óra, heti munkaidejük 48 óra lehet, azaz szentesítenék a mostani gyakorlatot, a rengeteg túlmunkát. A törvénytervezet szerint szervezet vezetője a napi munkaidőt két részletben is beoszthatná, csak annyi a feltétel, hogy a két időszak között legalább két óra pihenőidőt kellene biztosítania.

A javaslat indoklásában kimondják, hogy a kormánytisztviselőket szoros "engedelmességi kötelezettség" terheli, az általánosnál súlyosabb fegyelmi és kártérítési felelősséggel.