Nőtt a magyar sertésexport

Megugrott a sertésexport, szarvasmarhából és baromfiból is kevesebbet vágtak az országban - írja a Magyar Hírlap csütörtöki cikkének szemléjében az MTI.
Szabó Dániel, 2019. május 30. csütörtök, 07:31
Fotó: Pixabay

A magyarországi vágóhidakon 7 százalékkal kevesebb szarvasmarhát, 1 százalékkal kevesebb baromfifélét és csaknem 4 százalékkal kevesebb sertést vágtak 2019 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest - ismerteti a lap az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentését. A libavágás azonban 40 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi értéket.

Az élő sertés kivitelének volumene 45 százalékkal növekedett, míg az import 14 százalékkal csökkent. Az export 4,4 ezer tonna, az import 9,1 ezer tonna volt.

Magyarország 7,7 ezer tonna export mellett 1,1 tonna élő szarvasmarhát importált az év első két hónapjában, az export volumene 7 százalékkal növekedett, az importé 45 százalékkal csökkent.

Az európai piacokon az növelte a keresletet, hogy Kínában afrikai sertéspestis-járvány tört ki. Becslések szerint akár 200 millió állatot is le kell ölni, hogy megfékezzék a kitörést. Ez azonban hiányt okoz a világ legnagyobb sertéshús-fogyasztó országában. Magyarországon ugyan házisertésben még nem találták a betegség nyomát, de vaddisznókból már kimutatták a vírust, így nem exportálhat Kínába. Az európai országokból eltűnő mennyiséget pótolják a magyar disznókkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK