Márciusban még 3 százalék körüli gazdasági növekedést várt a jegybank erre az évre, a várakozásokat júniusban 2,6, illetve 2,7 százalékra csökkentette.

Mint mondta, a fogyasztás továbbra is visszafogott lesz, a beruházások növekedésével is csak jövőre lehet számolni.

Simor András szerint az adósmentő csomag fogyasztásra gyakorolt hatása is viszonylag szerény lesz.

A jegybankelnök úgy látja, a munkaerőpiac javulása is lassú lesz, a munkanélküliség viszonylag magas szinten marad, 2012-ben is 10 százalék felettire lehet számítani.

A kormánynak az szja-csökkentés nyomán hozott béremeléssel kapcsolatos intézkedéséről Simor András azt mondta: ez komolyan érintheti a munkaerő iránti keresletet a piacon. Ha a vállalkozóknak többet kell fizetni a piacon alkalmazottakért, kevesebb embert fognak foglalkoztatni. Hozzátette: a legnagyobb tartalékok pont az alacsony képzettségű és fizetésű munkaerőben vannak, és pont ebben a körben lenne a legnagyobb szükség a kereslet élénkítésére.

A jegybankelnök megjegyezte: egyelőre az intézkedés hatását még nem tudják számszerűsíteni, mivel nem ismerik a pontos lépeseket.

Simor András szerint a görög adósságválság egyelőre még alig volt hatással a régióra. Az, hogy szerdán és csütörtökön a görög parlament megszavazta a megszorító csomagot, még nem jelenti a probléma végét, fel kell készülni további kockázatokra. "Hosszú hónapokig kiélezett helyzet lesz, a piacok idegesek" - jegyezte meg. Kijelentette: Magyarország fundamentális helyzete az utóbbi időben sokat javult.

Elmondta: az idei év elején, amikor a kormány bejelentette a fiskális intézkedéseket, javulás következett be az ország kockázati megítélésében. Azóta ez stabil, de még mindig jelentős különbség van a régió és Magyarország között, ez akkor fog szűkülni, ha a kormány meg is valósítja a már bejelentett intézkedéseket.

Az inflációs kilátásokról szólva Simor András azt mondta: ellentétes folyamatok hatnak az inflációra, a kínálati oldalon költségsokkok jelentkeznek, példaként említette a nyersanyag-, az olajárat. Mint mondta, ezek rövid távú hatása jelentős, így a 3 százalékos cél felett maradhat az infláció. A másik oldalon viszont egy laza munkaerőpiaccal párosulva stagnál a kereslet, ezek hosszabb távon lefelé húzzák az inflációt. Ezek hatására 2012 végére az infláció a 3 százalékos cél közelébe süllyedhet. Ennek ára, hogy a kamatszintnek hosszabb távon kell a jelenlegi 6 százalékon maradnia - mondta.