Sok áramot vásárolt Magyarország februárban

A villamos energia importszaldója 35,6 százalékra szökött az idén februárban, meghaladva a tavaly hasonló időszaki 32,08 százalékot - ismerteti a Világgazdaság szerdai számában.
Dzindzisz Sztefan, 2019. április 3. szerda, 07:53
Fotó: Shutterstock

A lap a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi piacmonitoringját idézve arról ír, hogy az év második hónapjában Horvátország kivételével minden szomszédos országból több áram érkezett Magyarországra, mint amennyi kiment.

A nagy behozatal oka a kisebb hazai áramtermelés volt, ugyanis tervezett karbantartás miatt állt a Paksi Atomerőmű negyedik blokkja, több földgáz- és lignitegységnél pedig nem tervezett karbantartás miatt állt a termelés. Eközben más, működő kombinált ciklusú gázerőművek nem termeltek annyit, amennyire képesek, holott ez a MEKH szerint a legtöbb munkanapon jövedelmező lett volna. Súlyosabb esemény volt a Dunamenti Erőmű G3-as blokkjának kiesése, de még nem volt szükség a szabályozási energia nagyobb igénybevételére.

Így egyszerre 1300 megawatt kapacitás esett ki, noha a megújuló és decentralizált áramtermelés nagyobb volt a tavaly februárinál - szemlézte az MTI.

Összességében az áramtermelés napi 3539 megawattos átlagos teljesítménnyel folyt februárban, tavaly ebben a hónapban még 3892 megawattal.

Nem volt túl nagy az áramigény sem az utolsó téli hónapban, a rendszerterhelés napi maximuma februárban 5580 megawatt volt, míg 2018 februárjában 5686 megawatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK