Sok ezer dolgozónak mégsem nőtt a bére

Trükkös évközi béremelés az egészségügyben: szakdolgozók ezreinek csak papíron nőtt a fizetése az év végi ünnepek előtt - írja a hirtv.hu.
Domokos Erika, 2017. december 11. hétfő, 08:12
Fotó: Shutterstock

A 2017 novemberétől járó béremelést még tavaly alkudták ki az egészségügyi érdekképviseletek. Kilencvenezer egészségügyi dolgozónak utaltak magasabb fizetést a hónap elején a hivatalos közlés szerint - olvasható a hirtv.hu-n.

z egészségügyben nem az alapbért emelik a szakmunkás-minimálbér összegére, hanem a fizetést, amely alapbérből és bérkiegészítésből áll.

"Körülbelül öt-hét százaléknyi csoport volt az, amely semmit nem érzékelt november 1-jétől. A bértáblában végrehajtott tizenkét százalékos emelés, plusz a minimálbérben történő kompenzáció ugyanúgy százhatvanegyezres összeget jelent, így ők, nem érzékeltek ebből semmit. Viszont jó hír számukra, hogy 2018. január 1-jétől a garantált bérminimum ismét tovább nő, így ahogy idén január 1-jén kaptak egy emelést, a következő január 1-jén ismételten fognak kapni" - mondta el a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán.

Az Országos Mentőszolgálatnál egyesek rosszabbul jártak. Ők arra panaszkodnak, hogy novemberben kevesebbet kerestek, mint korábban. "Volt olyan pajtásunk, akinek ez ötezer forintot jelentett, és volt olyan, akinek ötvenezer forintot" - mondta el a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke, Kusper Zsolt.

Hivatalos vizsgálat hivatalos panasz után várható

"Amennyiben hivatalos panasz van, természetesen azoknak, akiknek a feladatuk az, hogy a bérekről intézkedjenek, mindegyiket egyenként meg kell vizsgálniuk, hiszen van egy általános döntés, és ennek mindenhol érvényt kell szerezni. Természetesen minden egyes eset egyedi, más lehet a körülményektől is függően" - nyilatkozta Tuzson Bence kommunikációs államtitkár. (Magánklinikát nyitna a Semmelweis Egyetem.)

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi2, 2017.12.11 09:28

"írja a hirtv.hu."
""Amennyiben hivatalos panasz van, természetesen azoknak, akiknek a feladatuk az, hogy a bérekről intézkedjenek, mindegyiket egyenként meg kell vizsgálniuk"

JA HOGY NINCS HIVATALOS PANASZ, CSAK AZ ÚJSÁG MEGÍRTA?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html