Sok pénzzel gazdagodnak a magyar focisták

A magyar válogatott Eb-re kijutásával az MLSZ 12 millió eurót (3,7 milliárd forintot) kap az UEFA-tól, a pénz harmada megy majd prémiumként a játékosoknak és a stábtagoknak.
MTI, 2015. november 16. hétfő, 18:56
Fotó: Napi.hu

Az Európa-bajnokság végéig Bernd Storck marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A német edző és szakmai stábja új megbízatása a jövő évi franciaországi kontinensviadal végéig szól, de további együttműködés is elképzelhető - derült ki a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hétfői sajtótájékoztatóján Csányi Sándor szavaiból. "Storck szerződése sportigazgatóként 2018 márciusáig szól, ez ugyanúgy érvényben marad. Kellenek segítők, amíg egyszerre végzi a két munkát, mert egy személyben nem tud mindent felügyelni. Nyitva hagytuk a lehetőséget, hogy az Eb után miként folytatjuk az együttműködést, ez persze tőle is függ" - mondta Csányi, aki hozzátette, bankvezetőként saját szakmájában sem ismer ennyire munkamániás embert, mint Storck, így nem fél attól, hogy túl sok lenne számára a két feladat.

A sportvezető kijelentette, a magyar válogatott nemcsak kijutott az Eb-re, hanem megérdemelten vívta ki a részvételt 44 év után. Megfogalmazása szerint többet ér a norvégok felett aratott pótselejtezős siker, mintha a csoportból jutott volna ki az Eb-re a nemzeti együttes, mert ez a két, egyaránt győzelemmel zárult összecsapás jó alap az építkezésre.

Csányi Sándor kijelentette: "köszönetet kell mondani Orbán Viktor miniszterelnöknek ezért a sikerért, mert ő kockáztatott a legtöbbet. De meg kell köszönni a válogatott mellett dolgozó mindhárom stábnak is, így Pintér Attilának is, noha az első meccs nem úgy alakult, ahogy szerettük volna. A közönség szintén jelentősen hozzájárult a csapat sikeréhez" - tette hozzá.
Csányi hangsúlyozta, hogy a válogatott éves működési költsége 800 millió forint, de ehhez egyetlen forint állami pénzt sem használnak fel.

Pontonként minden meccs után 2,5 millió forint jár

Az MLSZ-elnök azt is elmondta: az európai szövetségtől (UEFA) 12 millió eurót (3,7 milliárd forintot) kapnak a sikeres kvalifikációért, ennek harmadát - a nemzetközi gyakorlat alapján - a játékosok és a stábtagok kapják meg prémiumként. Összesen 75 játékos és három stáb volt érdekelt az elmúlt időszakban. Vági Márton főtitkár ehhez hozzáfűzte, pontonként minden meccs után 2,5 millió forint jár akár tétmérkőzésről, akár barátságos találkozóról van szó, amit súlyozva osztanak szét. Az elmúlt időszakban a játékosok által megkeresett pénznek pedig most a négyszeresét fizetik ki bónuszként a kvalifikáció miatt.

Bernd Storck a sajtótájékoztatón először a bizalmat köszönte meg. "Nem mindenki értett egyet bizonyos döntéseimmel, de az elnök támogatott, hogy folytassam, ahogy én gondolom" - mondta.

A német szakvezető kifejtette, számára "kérdéses a megítélése" az élvonalban alkalmazott bónuszrendszernek, amelyben az alapján kapnak pénzt a csapatok, hogy kevesebb külföldi labdarúgót alkalmaznak és szerepeltetnek, így adva lehetőséget a magyar fiataloknak. Elmondta, példát szeretett volna mutatni a válogatottnál, hogy a fiatalok azért játszanak egy csapatban, mert valóban jók. Megjegyezte, Kalmár Zsolthoz és az Oslóban eredményes Kleinheisler Lászlóhoz hasonlóan újabb fiatal tehetségeket tervez kipróbálni, Kovács Istvánt és Pekár Lászlót név szerint is említette.

Storck arról is beszélt, hogy nemcsak a fiatalokat kell kiemelni, mert a kor és a tapasztalat is szükséges egy sikeres együtteshez, így szerinte csakis a pályán nyújtott teljesítmény számít. A veteránok közül külön kiemelte Király Gábort és Gera Zoltánt.

A jövővel kapcsolatban arról számolt be, hogy eddig sem okozott neki gondot a két munka összeegyeztetése, s ezután sem fog, tavasszal pedig két hivatalos játéknap van a válogatottak számára, egy márciusban és egy májusban. Ezzel kapcsolatban Vági Márton az MTI-nek elmondta, kaptak és tettek is ajánlatot, de még egyik időpontra sincs lekötött meccs.
"Valóban azért jutottunk ki, mert 16-ról 24-re emelték az Eb létszámát, de ezt nem negatívan kell látni, mert megérdemelten harcoltuk ki a részvételt. Az Eb-n Dárdai stábtagjai is szerepet kaphatnak" - mondta a kontinensviadallal kapcsolatban Storck.

Csányi azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy azt szeretné, ha innentől lehetőleg minden Eb-re kijutna a válogatott és a vb-selejtezőket sem várná esélytelenül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tibi27, 2015.11.17 08:03

@dolfi57: "...jók lesznek POFOZÓ gépnek." (Párizsban és nem Párizsba, de ez már mindegy.)

Igen, ezt gondolták a Norvégok is, amikor megkaptak minket a pótselejtezőre. :D
Persze nem lehet semmit előre borítékolni, de történt már olyan, hogy 1992-ben a Jugoszláv válogatott helyett tartalékként bekerült Dánia --- és ... nos? mi is történt a "futottak még" kategóriában bejutó "pofozógéppel"?
Nézz utána (mielőtt ilyeneket írsz...)!!!
Ja, és ha kicsit is értesz a focihoz, nézd vissza a két norvég-magyar meccset mielőtt lefikázod őket! Böde "szerelése" egy csúcs volt! (Na ez vicc, de azért csípem a srácot! :D:D:D)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dolfi57, 2015.11.17 05:48

Párizsba jók lesznek POFOZÓ gépnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.11.16 23:10

Viszont a győzelemhez csak gratulálni lehet, főleg 44 év után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.11.16 21:02

Nem egy sportolóval beszéltem már, akik kifejezetten utálják a futballistákat, kezdem megérteni, hogy miért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.11.16 20:48

A meccs színvonala milyen volt, abba már bele se menjünk szerintem. Valaki sokallotta itt a havi háromszázezer forintos brutto fizetést egy docensnek. Hát csak annyit, hogy ilyen teljesítménnyel senkiből sem lehetne docens, de még egyetemi oktató sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html