Sorban álltak a bankok az MNB-nél

Sikeresen zárult az MNB devizaeladási tendere: az előzetes megállapodásokban rögzített feltételeknek megfelelően a kereskedelmi bankok 7,83 milliárd eurónyi ajánlatot adtak be a jegybanki eszközökre, az MNB pedig az összes ajánlatot elfogadta.
Napi.hu, 2014. november 10. hétfő, 13:45
Fotó: Napi.hu

Ez szinte teljes egészében megfelel a forintosításból származó banki fedezeti igény nagyságának. A felhasználás következő 3 évben fokozatos lesz.

Az MNB ma megtartotta a fogyasztói deviza- és deviza alapú jelzáloghitelek forintosításához kapcsolódó első devizaeladási tenderét. A kereskedelmi bankok összesen 7,83 milliárd euró megvételére adtak be ajánlatot, melyből 1,63 milliárd euró volt a rövid külső adósság csökkentési feltételhez kötött eszközre, illetve 6,20 milliárd euró a feltétel nélküli, spot ügylettel kombinált swap-ügyletre beadott ajánlatok összege.

Mivel a tendert megelőzően a jegybank minden jelentős fogyasztói deviza- és deviza alapú jelzáloghitelekkel rendelkező bankkal formális szerződést kötött a tendereken való részvétel mértékéről, és a bankok ennek megfelelően adták be ajánlataikat, így az MNB minden ajánlatot elfogadott.

A fogyasztói deviza- és deviza alapú jelzáloghitel-állomány a bankrendszerben 3350 milliárd forintot (10,8 milliárd euró) tett ki 2014. szeptember végén, ami az ügyfelekkel való elszámolás után több mint 500 milliárd forinttal (1,7 milliárd euró) csökkenhet. Ez azt jelenti, hogy a forintosítás 9 milliárd euró értékű állományt érinthet. Ugyanakkor az érintett hitelállomány mögött több mint 1,56 milliárd euró (480 milliárd forint) volt az elszámolt értékvesztés, amiből az MNB számításai szerint az elszámolások miatt csaknem 0,4-0,6 milliárd euró (120-180 milliárd forint) felszabadítására kerülhet sor. Mindebből adódóan a bankok forintosításhoz kapcsolódó fedezeti igénye 8 milliárd euró körüli összegre tehető - közölte az MNB.

Az MNB tenderén allokált 7,83 milliárd euró tehát azt jelenti, hogy a bankok a forintosításra kerülő devizahitel-állományt szinte teljes egészében fedezték. A jegybanki tender révén lehetővé vált a fogyasztói deviza- és deviza alapú jelzáloghitelek kivezetése.

Az MNB az esetlegesen fennmaradt banki devizaigények kielégítésére 2014. november 11-én, kedden, 10 órakor újabb tendert tart, amin a bankok a mai tender után rendelkezésükre álló limitek erejéig vehetnek részt. Ezt követően a jegybank csak egyedi banki igény jelzése esetén tart újabb tendert.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

620829, 2014.11.10 17:08

@kozmix1: na ja nemsokára kamat emelés kell legyen...hiteles így is úgy is szív...nem kell előre elkölteni előre azt a pénzt ami nincs----ez a lényeg!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2014.11.10 15:09

@620829: Csak az a nagy kérdés, hogy mennyi igény lesz a forintosításra???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

620829, 2014.11.10 13:57

no akkor jöhet a 300ft-os euró vége...vagy 298-as?...és utána up?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html