Hogyan halad a mentésirányítási rendszer megújítása - kérdezte Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert Hadházy Ákos LMP-s képviselő írásban. Balog nevében Rétvári azt írta, a TIOP forrásból, nettó 220 ezer forintért beszerzett intelligens fedélzeti terminálokat 2013 októbere és 2014 augusztusa között leszállították az Országos Mentőszolgálathoz(OMSZ). A tabletekkel a betegellátási folyamatot kellett elektronikusan dokumentálni a későbbi értékelhetőség, feldolgozhatóság érdekében.

Az OMSZ vezetése a fenntartási kötelezettségeinek maradéktalan teljesítése érdekében 2016-ban úgy döntött, hogy új, megbízhatóbb szoftvert írat a tabletekre, valamint korszerűbb, kisebb energiaigényű operációs rendszerekkel látja el azokat - írta Rétvári.

Az új szoftverrel ellátott - azonban a projekt megtervezése óta eltelt időszakban elavult - eszközök éles üzemi tesztelése ütemezetten és a betegbiztonság legmagasabb szintű szem előtt tartásával jelenleg zajlik. A projekt keretében beszerzett tablet modul (Esetlap) - melynek célja az esetdokumentáció elkészítése, mentése, kereshetővé tétele - éles munkához történő országos bevezetése folyamatban van. A folyamat 2016 júliusában indult Bács-Kiskun megyében és a jelenlegi ütemterv alapján 2017. év első felében lesz elérhető a teljes országos használat.

Jelenleg a Dél-alföldi, Észak-alföldi, Dél-dunántúli, Nyugat-dunántúli régiókban 776 egységből 450 használja éles munkához pilot módban a tabletes megoldást (papíros rögzítés mellett).

A tervek szerint 2017 tavaszára valamennyi mentőjárművön éles üzemi használatban lesznek az intelligens fedélzeti terminálok.