A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium összességében 1,1 milliárd forinttal támogatja a homlokzati nyílászárók cseréjét az úgynevezett Otthon Melege Program keretében. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást a kvótabevételek terhére biztosítja a szaktárca.

A pályázattal elnyerhető támogatás intenzitása legfeljebb az elfogadott elszámolható költség 40 százaléka lehet, azzal a kitétellel, hogy a pályázatonként (lakásonként) adható támogatás nyílászárócsere esetén bruttó 450 ezer forint, míg a lakások nyári hővédelmének javítását célzó, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésével kombinált nyílászárók cseréje esetében legfeljebb bruttó 520 ezer forint lehet.

A pályázaton azon magánszemélyek vehetnek részt, akik a pályázattal érintett lakóépület tulajdonosai és azt életvitelszerűen lakják - ennek megfelelően a pályázatban nem vehet részt az a magánszemély, aki nem rendelkezik bejelentett magyarországi tartózkodási hellyel (állandó lakcímmel, ideiglenes tartózkodási hellyel). Fontos tudnivaló az is, hogy pályázatot benyújtani legfeljebb 4 lakásból álló, nem iparosított technológiával épített lakóépület részét képező lakás korszerűsítésére lehet. Az egyes lakások tulajdonosai önállóan nyújthatnak be pályázatot.

A támogatható tevékenységek köre

  • a.) Lakások külső nyílászáróinak szükségszerű (pályázói igény szerinti) cseréje abban az esetben támogatható, ha a fejlesztés során beépített nyílászárók megfelelnek a TNM rendelet szerinti költségoptimalizált követelmény szint előírásoknak. A lakások külső nyílászáróinak cseréje esetében a megfelelő légcsere biztosítására a nyílászárókba épített önszabályozó szellőző elemek beépítése kötelező, támogatott költség. Csak fűtött terek (lakóhelységek) nyílászáró cseréjére adható állami támogatás. Támogatást a pályázat benyújtását megelőzően megkezdett projektre nem lehet igényelni. A pályázat beadását megelőzően kicserélt vagy felújított nyílászárók esetében állami támogatás nem igényelhető.
  • b.) A támogatható épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésével, melyet az adott homlokzati oldalon, egységes módon fel kell szerelni. Támogatható minden olyan beavatkozás, mely az épület nyári szoláris terhelését megfelelő mértékben csökkenti anélkül, hogy a téli sugárzási nyereség csökkenne (gépi hűtés, légkondicionáló berendezés beüzemelése nem támogatható).
    Figyelem:
    Csak az a) ponttal együttesen végezhető ez a beruházási elem, de nem kötelező jelleggel.

A kiírás szerint csak azon lakóépületek energetikai korszerűsítésére lehet pályázatot benyújtani, melyek 2006. december 31-én jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkeztek. Ugyanakkor jó hír, hogy a pályázóknak nem kell pályázati díjat fizetniük.

A teljes pályázati kiírás ide kattintva érhető el.

(Érdemes sietni, hiszen az ilyen jellegű pályázatokra általában pillanatok alatt elfogy a pénz. Jó példa erre, hogy tavaly nyáron a téglaépítésű társasházak energetikai korszerűsítésére megszabott 834 millió forintos keretösszeget órák alatt elkapkodták.)

Nem az első pályázat

A lakossági energetikai pályázatok során a háztartási nagygépek cseréjét, a fűtéskorszerűsítést és a külső nyílászárók cseréjét támogatják, összesen 2,7 milliárd forint értékben. Ebből az előbbiekben említett ablakcsere-pályázaton kívül fűtéskorszerűsítésre 1 milliárd forint jut, míg a háztartási nagygépek cseréjére összesen 627 millió forint áll rendelkezésre.

Ez utóbbi két pályázat egyébként már megjelent, elsőként, éppen egy hete a kazáncsere-pályázat került fel az ÉMI honlapjára. A dokumentum szerint 40 százalékos támogatásintenzitás mellett legfeljebb 650 ezer forintot lehet igényelni lakásonként. A tenderen kizárólag magánszemélyek vehetnek részt, olyanok, akik a pályázattal érintett életvitelszerűen lakott lakóépület tulajdonosai. Fontos tudnivaló az is, hogy pályázatot benyújtani legfeljebb 4 lakásból álló, nem iparosított technológiával épített lakóépület részét képező, önálló (lakásfűtő / lakásfűtő és használati melegvíz termelő) gépészeti egységgel rendelkező lakás korszerűsítésére lehet.

Így lehet pályázni

A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatja be az a természetes személy, aki a megvalósítás helyszínéül szolgáló ingatlan - tulajdoni lapon szereplő - tulajdonosa és ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon.

A portálon regisztrálni a pályázati kiírás meghirdetésétől számított 30 napon át lehetséges. A pályázatokat benyújtani pedig a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően, a pályázat lezárásáig vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet.

A részletes pályázati dokumentáció az egyes pályázatok meghirdetését követően az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv honlapján (www.emi.hu) érhető el.

A pályázat keretében, minden olyan a kazáncserével összefüggő, minden olyan tevékenység támogatható, melynek széndioxid-kibocsátás csökkentése számítható, illetve energetikai megtakarítást eredményező, hatása energetikai számítással és energetikai tanúsítvánnyal igazolható. Fontos, hogy e pályázati kiírás alapján nem nyújtható be pályázat meglévő lakás bővítésével, átalakításával, átépítésével (kivéve pályázott beruházáshoz kapcsolódó szükség szerinti kéményépítést) megvalósuló beruházásokra. (Összefoglaló cikkünket a tenderről ide kattintva olvashatja.)

Ingyen hűtő a nagycsaládosoknak és nyugdíjasoknak

Múlt hét csütörtökön a háztartási gépek cseréjét támogató pályázat is megjelent, az NFM akkori tájékoztatása szerint a vissza nem térítendő támogatás mértéke a háztartási nagygép vételárának 50 százaléka, de maximális értéke A+ kategóriájú gépek esetén 25 ezer forint, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén pedig 35 ezer forint háztartási nagygépenként.

Ennél a tendernél fontos tudnivaló, hogy a kedvezményezettek körébe csak a magyarországi lakóhellyel rendelkező nyugdíjas, illetve nagycsaládos magánszemélyek tartoznak. Nekik viszont jó hír, hogy akárcsak a kazáncsere-pályázat során, itt sincs pályázati díj. A részletes pályázati dokumentáció a kormányzati honlapon és az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv honlapján érhető el.