Állami pénzből lesz új szobra Budapestnek

Április végén lehet szobra a Széll Kálmán téren (az egykori Moszkva téren) a névadó egykori miniszterelnöknek - a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén hagyhatja jóvá a nyílt pályázaton nyertes alkotás felállítását.
Domokos Erika, 2019. február 14. csütörtök, 20:28
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes által jegyzett - a budapest.hu oldalon közzétett - előterjesztésben az olvasható, hogy a tér névadója, Széll Kálmán tiszteletére a Széll Kálmán Alapítvány kezdeményezte a politikust ábrázoló egész alakos szobor elhelyezését. Az alkotás létrejöttéhez a kormány biztosította az anyagi fedezetet -  adta hírül az MTI.

A meghirdetett pályázatra tizenhat pályamű érkezett, a nyertes alkotás Tóth Dávid szobrászművészé lett.

A szobrot - amelyet a metrókijárat és a 4-es, 6-os villamosok megállója közötti területen található növénykazetta mellett állítanának fel - a tervek szerint április 30-án avatják.

Az előterjesztéshez mellékelt látványterv szerint a mintegy 220 centiméter magas bronzszobor és a hátterét adó homokfújt festett felületű - formára hajlított - acéllap palást egy háromlépcsős fekete gránitlapokkal burkolt betontalapzaton lesz elhelyezve.

HOZZÁSZÓLÁSOK