Több tízezren kérhetik a nyugdíjelőleget - itt a figyelmeztetés

Idén január és március közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén nyugdíjelőleg megállapítása történik. A nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok az év harmadik hónapjának végén jelennek meg - hívja fel a figyelmet az Adó.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. február 14. szerda, 10:03
Fotó: Napi.hu

A nyugdíjelőleg nem csak pénzellátás folyamatos kifizetését jelenti, hanem többféle egyéb jogosultság is kapcsolódik hozzá. A nyugdíj megállapítása iránti eljárás, amelynek során a nyugdíjjogosultság megállapítása és a nyugdíj összegének kiszámítása is történik sokszor nem egyszerű folyamat - emlékeztet a portálon Molnárné Balogh Márta nyugdíjszakértő.

Ennek számos oka lehet, leggyakrabban talán az, hogy a nyugdíj összegének kiszámításához alapul szolgáló jövedelmek, keresetek összegyűjtése során egy régebbi időszakra vonatkozó munkabér beszerzése nehézségekbe ütközhet, például az akkori munkáltató megszűnése miatt. (A nyugdíj összegét az 1988. január 1-től a nyugdíj megállapítás napjáig elért keresetekből kell meghatározni.)

Ide tartoznak azok a nyugdíjigények is, amelyekben január 1. és a tárgyévi valorizációs szorzószámok március végi megjelenése közötti időszakban történik nyugdíjigénylés. A nyugdíj végleges összege a szorzószámok megjelenéséig nem számítható ki.

Ezekben az esetekben, ha a nyugdíjjogosultság megállapítható, nyugdíj előleg folyósítása történik.

Erre azért van feltétlenül szükség, mert az öregségi nyugdíj megállapításának egyik előfeltétele a biztosítási jogviszony hiánya, azaz a keresőtevékenység (például munkaviszony) megszüntetése a nyugdíj megállapítás időpontjára, így a megélhetés forrása ettől az időponttól a nyugellátás lenne, átmenetileg a nyugdíj előleg.

A nyugdíjtörvény szerint, ha a nyugellátásra jogosultság kétséget kizáróan fennáll, a nyugellátás összege azonban adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított 30 napon belül várhatóan nem határozható meg, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére előleget kell megállapítani és folyósítani. A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított előleget be kell számítani.

Hogyan zajlik a folyamat?

A nyugdíjelőleget 2018-tól határozattal kell megállapítani, korábban ez az intézkedés végzés formájában történt.

A nyugdíjjogosultság megállapításáról szóló hatósági döntés nem csak azt tudja igazolni, hogy a nyugdíjjogosultság fennáll, hanem több olyan kérdés rendezésére is módot ad, amely az igénylő számára igen fontos. Egyik ilyen nagyon fontos kérdés az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság továbbítása az egészségbiztosítási feladatokat ellátó szervezet felé.

Másik intézkedés az ellátottak utazási utalványának megküldése a nyugdíjigénylő, immár nyugdíj jogosult részére. Az ellátottak utazási utalványa alapján, mint a nyugdíjjogosultságot igazoló dokumentum alapján váltható ki a nyugdíjas bérlet igazolvány. Más, a nyugdíjjal kapcsolatos irat, például nyugdíj megállapító határozat, a nyugdíj összegéről szóló igazolás erre nem alkalmas - írja az Adó.hu.

Mivel az utalvány a nyugdíj előleg megállapításáról szóló határozat kiadásával együtt megküldésre kerül az érintett jogosult számára, a helyi kedvezményes közlekedési bérlet is kiváltható ettől az időponttól.

A nyugdíjelőleg megállapításáról szóló döntés szerint megkezdődik a nyugdíjelőleg folyósítása is, és a folyósítási törzsszám is kiadásra kerül. Utóbbi rendkívül fontos azonosító a nyugdíj szempontjából. Amint valamennyi adat rendelkezésre áll a nyugdíj összegének végleges kiszámításához, az erről szóló határozat kiadásra kerül.

HOZZÁSZÓLÁSOK