Legalább 3-4 év, mire a magyar kormány a fővárossal karöltve pert indíthat, ha az utóbbi évtized legnagyobb korrupciógyanús ügyében, a 4-es metró beruházása kapcsán több tíz milliárd forintot vonna el Brüsszel Magyarországtól - mondta Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára a lapnak.

Az OLAF-fal nem érintkezhetnek a nemzeti kormányok, meg kell várni, míg az uniós korrupcióellenes hivatal jelentése alapján az Európai Bizottság bejelenti pénzügyi korrekciós igényét.

A csütörtöki kormányinfón elhangzott több mint 70 milliárd forintos összeget a helyettes államtitkár a legrosszabb forgatókönyvnek nevezte, de nem tud olyan uniós precedensről, ahol érvényesült volna maximális elvonás, 100 százalékos korrekció. A tapasztalatok szerint legkorábban idén október-novemberben kaphatja meg a magyar kormány a bizottság korrekciós határozatát, azt, hogy mennyit kell visszafizetni az EU-nak. Ha ezt a tagállam vitatja, akkor békéltető tárgyaláson folytatódik az ügy, itt még van mód a megállapodásra.

Ha nem, a következő fórum a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság. Szalóki szerint csak akkor érdemes a kormánynak és a fővárosnak bíróságra vinni az ügyet, ha az uniós fórumokon már szó szerint elment a falig, tudja, mekkora a korrekciós összeg, illetve per- és fizetőképes feleket lehet bevonni.