Egykor, Tokaj-Hegyalja legnagyobb szőlőbirtokosa II. Rákóczi Ferenc  igen gyakran élt a borok ajándékozásával, mint diplomáciai eszközzel - mondta Posta György, Tokaj polgármestere, a "magyar-orosz barátság napja" rendezvényen. - A szabadságharc alatt küldte is folyamatosan ajándékba a tokaji bort a cári udvarnak. A szabadságharc bukásával megszűntek a magyar-orosz kereskedelmi kapcsolatok is - idézi a portál.

A készletek pótlása céljából Nagy Péter cár 1714-ben útnak indította az első orosz borvásárló küldöttséget Tokajba. A későbbiekben a cári udvarban megalapított Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság 1733-tól 1798-ig - 65 éven át - működött a városban.

Föléled a régi kapcsolat

A rendezvény háromnapos eseménysorozattá duzzadt, ahol egyebek mellett magyar részről jelen volt Simicskó István honvédelmi miniszter, Mengyi Roland, a térség országgyűlési képviselője, Demeter Ervin kormánymegbízott, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

Az orosz felet többek között Valerij Vlagyimirovics Ljahov követtanácsos, Viktor Goncsarov, a Nagy Doni Sereg atamánja, Maxim Vadimovics Vorobjev katonai és légi ügyi attasé és Leonid Grigorevics Surigin, az Oroszországi Föderáció Kereskedelmi Főképviselője képviselte.

A találkozón egyebek mellett felvetődött, hogy újra lehetne indítani a Tokaji Orosz Borvásárló Bizottságot és az orosz vendégek egyöntetűen támogatták a javaslatot.