Tölgyessy: apály idején vagyunk - új ellenzék kellene

Borús képet festett Magyarországról Tölgyessy Péter egy konferencián. A választásokról azt mondta, hogy a kampányban egyetlen igaz mondat sem hangzott el, szégyenteljesnek nevezte azt - tudósított a hvg.hu
Domokos Erika, 2018. április 11. szerda, 23:24
Fotó: Napi.hu

Az Eötvös Csoport és a Társadalmi Reflexiók Intézet közös rendezvényén a jogász-politológus azt mondta, több évtizeddel ezelőtt megadatott neki, hogy egy időt Bretagne-ban töltsön. Visszaemlékezése szerint nagyon várta, hogy megérkezzen, a tengerparton lehessen, de a megérkezést követő látvány hatalmas csalódás volt a számára, sár és reménytelenség, apály. "Pontosan ilyen most is. Apály idején vagyunk" - idézte Tölgyessy Pétert a hvg.hu.

Orbán Viktor mesterien építi fel az apály rendszerét. Nem Orbán találta ki ezt a rendszert, de ő az egyik leginnovatívabb képviselője. Tölgyessy szerint a válság után az történt, ami ilyenkor történni szokott, megosztották a társadalmat. Ukrajnát és Oroszországot hozta példának, ahol nincs átmenet, vagy züllés, vagy egy kézben összpontosuló hatalomgyakorlás. "Mi a határon vagyunk, remélem, a határ innenső oldalán" - mondta a politológus.

A magyar társadalom paternalista

Szerinte a magyar társadalomban alig vannak olyan minták, amik a demokráciára vagy a kapitalizmusra építenének, a társadalom paternalista, amire a miniszterelnök nagyban épít. "Orbán visszaállította a hierarchia rendszerét", ahol lehet alkudozni, egyezkedni. Tölgyessy ugyanakkor megjegyezte, apály idején nincs növekedés, ha pedig kifullad a migránsozás, talál új ellenségképet. "Nem tudom, ki lehet az, még Orbán sem tudja." Próbál sikereket is adni, de ezek olcsó sikerek.

A kampány szerinte szánalmas és szégyenteljes volt. Egyetlen igaz mondat sem hangzott el sem a kormány, sem az ellenzék oldaláról az utóbbi fél évben. Szerkezetileg a két kampány hasonló volt, egyik szerint jönnek a migránsok és megerőszakolják asszonyainkat, a másik oldal pedig azt mondta, ha nincs Orbán, minden sokkal jobb lenne.

Az ellenzéknek készülnie kell

A dagályra az ellenzéknek is készülnie kell, nem felelőtlenül beszélni, hanem szembenézni. Szerinte olyan politikát kell folytatni, ami nem az őrültség, hanem a racionalitás felé viszi az országot, igazodva a magyar nemzeti hagyományokhoz. "A dagállyal ki lehet lépni a pocsolyából", de ezzel az ellenzékkel ez nem lehetséges Tölgyessy szerint, aki nem hiszi, hogy a Nyugat hanyatlana, de azt nem tudta megmondani, mikor jön el a felemelkedés korszaka.

Ha jön a dagály és mi készen állunk, újra lesz felemelkedő Magyarország - zárta előadását Tölgyessy a hvg.hu tudósítása szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.04.12 23:54

@lomb: Lehet, hogy idealistának fogsz minősíteni, de van lehetőség igazi, Orbánt '22-ben legyőzni képes ellenzék létrehozására egy új párttal és egy kompromisszumok nélküli szociáldemokrata programmal. Jelenleg egyik ellenzéki párt sem szociáldemokrata. Az új szociáldemokrata pártnak a munkájukból élők pártjára kell állnia, erős szakszervezeteket kell létrehoznia, programjában a tőkejövedelmek fokozottabb és a munkajövedelmek csökkenő adóztatását, valamint a bérek emelését kell hirdetnie és ami a legfontosabb: nemzeti pártnak kell lennie és el kell vetnie a liberalizmust. Ebben a pártban nem lehetne helye egyik baloldali politikusnak sem, akik az elmúlt évtizedekben felelős párt- vagy kormányzati tisztséget töltöttek be. Ők már kellőképpen lejáratták magukat.

Ehhez persze az kell, hogy a Fidesz-ellenes oligarchák(vannak ők is sokan és százmilliárdos vagyonuk van!) mélyen a zsebükbe nyúljanak és hajlandóak legyenek finanszírozni egy ilyen mozgalmat, mert egy ilyen párt létrehozásához és hatékony működtetéséhez sok milliárd forint kell.
.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2018.04.12 13:32

A reményeiben csalódott, megkeseredett a jogász-politológus egyetlen gondolatával lehet egyetérteni! Ez az ellenzék nem ellenzék! Minden másban téved!
OV-nek nem kell ellenségképet kreálnia, vannak azok bőven országon belül és kívül egyaránt! Az elmúlt 50 évet bizonyosan - egyes vélekedések szerint több száz évet - uraló irányító erő mesterien építette ki állásait. Álcivileket, politikusokat, tudósokat, hírgyártókat és hírmagyarázókat alkalmaznak annak érdekében, hogy irányítsák, irányíthassák a zembereket, könnyen kezelhető egyszínű masszává gyúrva őket.
Az igaz demokraták ezt a szellemiséget és a mögöttes törekvéseket felismerik és küzdenek, HARCOLNAK ellene a zemberekért, a demokráciáért.

Addig - reményeim szerint - kishazánkban nem lesz változás, ameddig fel nem nő egy olyan ellenzék, amely folytatja ezt a küzdelmet. A jelenlegi ellenzék erre alkalmatlan. A felsőbb hatalomban hívő szervilis "politikusok" hamis kórusát - mint láttuk - a magyarok elutasították!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html