Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter néhány hete bejelentette a központi közigazgatás 15-20 százalékos karcsúsítását. Az egyes minisztériumokból érkező nem hivatalos hírek ennél jóval nagyobb létszámleépítésről szólnak. A legtöbb tárcánál 40 százalékos elbocsátást terveznek - derült ki pénteken.

A kormány már korábban beszélt arról, hogy karcsúsítanák a közigazgatást, Varga Mihály akkor még nemzetgazdasági miniszterként a választások előtt többször beszélt arról, hogy a közigazgatásban még van hr-tartalék, amellyel enyhíteni lehetne a magyar gazdaságot fojtogató munkaerőhiányt. A nyár közepéig azonban a kormány nem beszélt a terveiről, majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kormányinfón mondta azt, hogy a bürokráciacsökkentést az teszi indokolttá egyrészről, hogy a technológiai fejlődés miatt sokak munkája kiváltható. Másrészről azt mondta, hogy a központi közigazgatásban dolgozók alulfizetettek, vagyis az elbocsátásokon megspórolt keretet a megmaradt állomány béremelésére kell fordítani.

Az múlt csütörtökön derült ki, hogy a leépítés befejezését jövő januárra tervezi a kormány. A pénteki hírt, miszerint az emberek 40 százalékától megvárhatnak és sok minisztériumi alkalmazott már állás után néz, a tárcák nem erősítették meg.

Hétfőn viszont a Népszava arról írt, hogy egészen tényszerűen kezelik a 40 százalékos kirúgási arányt: Balogh Csaba, a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára a tárca belföldi állományának 40 százalékos leépítésről beszélt a múlt heti nagyköveti értekezleten.

A hírek szerint  a Pénzügyminisztériumban 43, az innovációs tárcánál 38-40 százalékos elbocsátások várhatók.

Szakértők és szakszervezeti vezetők korábban arról beszéltek a Napi.hu-nak, hogy a közigazgatás leépítése nem feltétlenül megoldás a munkaerőhiányra: a bürokraták nehezen integrálhatók a szakképzett fizikai munkásokat igénylő pozíciókba. Márpedig kereslet leginkább itt van.

Eredetileg 14 ezer emberre becsülték az elbocsátandó állomány nagyságát, a jelenlegi adatok fényében ez akár 30 ezer fő is lehet.

A fotó forrása: Shutterstock.