Tovább emelkedtek az ipari termelői árak

Idén februárban az ipari termelői árak összességében 3,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit - írja közleményében a KSH.
Szabó Dániel, 2018. március 29. csütörtök, 09:37
Fotó: AFP

A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 3,7, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 2,9%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 4,0 százalékkal nőttek az előző év februárjához képest.

Az ipar belföldi értékesítési árai 3,5 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 3,9, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 3,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,9 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 4,0%-kal emelkedtek, ezen belül a (96,4%-os súlyt képviselő) feldolgozóiparban 4,1, a (3,4 százalék súlyú) energiaiparban 2,3 százalékkal nőttek.

2018. január-februárban a 2017. január-februárihoz képest:

A belföldi értékesítés árai 3,5, az exportértékesítéséi 3,6 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,6 százalékkal magasabbak voltak.

A KSH szerdai jelentése szerint 10 százalék felett nőtt az export is.

A fotó forrása: David McNew/Getty Images North America/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK