Tovább üzemelhet az első paksi blokk

Az atomenergia-hivatal pozitívan bírálta el a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítási kérelmét, az engedélyt még idén kiadhatják.
NAPI, 2012. december 14. péntek, 13:33
Fotó: Napi.hu

A paksi atomerőmű 1. blokkja még idén megkaphatja az üzemidő-hosszabbítási engedélyt, azaz további húsz évig üzemelhet, miután a hatóság pozitívan bírálta el az erre vonatkozó kérelmet - jelentette be Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója a blokk indulásának 30 éves évfordulóján tartott eseményen. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. több mint tíz éve hozott döntést arról, hogy a nukleáris biztonság színvonalának megőrzése mellett 20 évvel - 2032-2037-ig - meg kívánja hosszabbítani a blokkok üzemidejét. A biztonságot növelő programok az MVM közleménye szerint már a kilencvenes években elindultak, 1994-re az elkészült a blokkok biztonságának teljes újraértékelése. Az 1996-2002 között végrehajtott biztonságnövelő intézkedések (BNI) program eredményeként a paksi blokkok biztonsági színvonala megegyezik a hasonló korú nyugati atomerőművek biztonsági színvonalával.

Az atomerőmű tavaly decemberben nyújtotta be engedélykérelmét a blokkok továbbüzemeltetéséhez, a mostani, 1. blokkra vonatkozó jóváhagyó válasz után a kettes blokk üzemidő-hosszabbításáról jövő augusztusig dönthetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK