Túl az 1600 milliárdon a bankrendszer többletlikviditása

Hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezek eredményeként az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1611 milliárd forintra emelkedik - közölte a jegybank a honlapján, amit az MTI szemlézett.
Domokos Erika, 2018. január 22. hétfő, 20:01
Fotó: Shutterstock

Az MNB mindkét lejáraton 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal, a hat és tizenkét hónapos swaptenderen 8, illetve 6 hitelintézet vett részt - írta a jegybank.

Az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 75 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 215 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 98 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1223 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - írta az MTI.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK