A Népszabadság úgy értesült, hogy az új intézmény létrehozását a kormányfő sürgeti, a szervezése már a nyáron megkezdődhet, és szeptember elsején akár már az első tanévnyitót is megtarthatják. Az egykori testnevelési főiskola (TF) bázisán létrehozandó új univerzitás megalakítására 26 milliárdot költenének.

A Magyar Testnevelési Egyetem azonban csak akkor működtethető egyetemként a tervezett szerkezeti struktúrában, ha az egyetemek számára előírt feltételek alól speciális mentesítést kap. (Az ilyen mentesítés nem egyedülálló, hasonló eljárással kaphatott egyetemi rangot korábban az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem is - emlékeztetett a lap.)

Jönnek a kancellárok

A napilap birtokába került tervezet emellett erős állami kontroll alá vonnák az egyetemeket a kancellári rendszer és a fenntartói testület bevezetésével. A kancellárok kiküldését már két éve fontolgatja a szakállamtitkárság, de az időről időre föllobbanó felsőoktatási viták idáig elodázták ezt a tervet. A koncepció szerint ugyan továbbra is a rektor lenne az egyetemeknek az oktatásért, a kutatásért felelős első számú vezetője, de a pénzügyek, a gazdálkodás terhét már levennék a válláról. Ez a kancellárok felelőssége lesz. A változással a vállalati rendszerekhez hasonló vezetési szerkezet jönne létre a felsőoktatásban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóosztályán a Népszabadság kérdésére elismerték: valóban zajlik már a közigazgatási egyeztetés a kancellária rendszerének bevezetésével kapcsolatos jogszabályjavaslatról.