Újabb botrány készül a földeladások miatt

Botrányos javaslatokat nyújtottak be az Országgyűlésben az agrár-versenyképességről és a földforgalomról szóló törvények módosítására, az új szabályozás 1,5 millió földtulajdonos vagyonát értékelné le drasztikusan - mondta Harangozó Gábor, az MSZP elnökségi tagja az MTI híre szerint.
Domokos Erika, 2018. november 25. vasárnap, 15:27
Fotó: Pixabay

Olyan változtatást vezetnének be, amelynek értelmében mostantól nem a minisztérium, hanem a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vezetése dönthet minden lényegi kérdésről.

Harangozó Gábor nevetségesnek nevezte, hogy a javaslatok szerint a magyar mezőgazdaság a legversenyképesebbé válik a világon.

A fideszes NAK dönthet a földvásárlásokról

Még nagyobb probléma, hogy véglegesen a mindenhol "a Fidesz emberei által irányított" kamarának akarják adni annak eldöntésének a jogát, hogy ki és milyen feltételekkel vásárolhat földet, a jövőben ebbe másnak nem lehetne beleszólása - mondta a szocialista politikus vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Megszüntetnék a fellebbezési jogot is, a bíróság nem változtathatná meg a kamarai állásfoglalást. Kimondanák, hogy olyan szubjektív kritériumok alapján kell dönteniük a helyi agrárkamaráknak, hogy azokat nem lehet tételesen beleírni a törvénybe - emelte ki Harangozó Gábor.

Átjátsszák az összes földet a haveroknak?

Ha a törvény átmegy, a jövőben a föld forgalmánál a piaci ár nem számít majd. Azt akarják bevezetni, hogy csak a termőképesség legyen a föld értékének az alapja, vagyis egy ugyanolyan minőségű terület ugyanannyiért lenne értékesíthető Budapest környékén, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Az MSZP elnökségi tagja a fentiekből azt a következtetést vonta le, hogy "így lehet szépen a haveroknak átjátszani az összes földet". Pedig már az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság is sok ügyben kimondta, hogy jogszabályellenes a földforgalmi törvény.

Mindez alkotmánysértő az MSZP szerint

Harangozó Gábor teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a tervezett új szabályozást, ezért felszólította a benyújtókat, hogy vonják vissza a javaslatokat. Amennyiben ezt nem teszik meg, és azok átmennek, az MSZP felülvizsgálatot kezdeményez majd, mert többszörösen alkotmánysértő, amit be akarnak vezetni.

A javaslat utolsó cikkelyeinek egyike gyakorlatilag elismeri, hogy a kamarai tisztújítás törvénytelen volt, és visszamenőleg akarja legitimálni a testületet.

Kérdésre felelve a szocialista politikus azt mondta, hogy miközben győzelmi jelentéseket látnak a dübörgő gazdaságról, iszonyatos, ezermilliárdos szintű a korrupció, mindenütt a "haverokhoz" kerül a növekedés, csak a "kiválasztottaknak" lesz egyre jobb - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK