Újabb fejlemény a Fidesz EPP-ből való kizárása ügyében

Egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból (EPP), mert nincs meg a magyar kormánypárt tagságának megszüntetéséhez szükséges többség a jobbközép erőket összefogó pártcsaládban - jelentette pénteken a Der Spiegel az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. január 25. szombat, 10:11
Fotó: AFP - AFP Photo/Thierry CHARLIER

A német hírmagazin hírportálján - és nyomtatásban szombaton megjelenő számában - közölt beszámolóban kiemelték, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő pártjának továbbra sem kell tartania attól, hogy kizárják az EPP-ből. Értesülésük szerint Donald Tusk, az EPP elnöke tagpárti vezetőkkel telefonon folytatott megbeszélésein világossá tette, hogy jelenleg nincs meg a többség a Fidesz tagságának megszüntetéséhez, ami főként a nagyobb tagpártok hozzáállásának tulajdonítható.

Nem kell elsietni

Az EPP nagyobb tagjai közé tartozik a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) - írta a Der Spiegel, hozzátéve: a telefonbeszélgetéseken Paul Ziemiak CDU-főtitkár és Markus Söder CSU-elnök, bajor miniszterelnök is "óvott attól, hogy a Fideszt elhamarkodva, véglegesen kitessékeljék az EPP-ből".

Donald Tusk hétfőn a Twitter közösségi portálon a Fidesz tevékenységének vizsgálatára létrehozott háromfős testülettel tartott találkozója után azt írta, hogy tanácskozik a pártcsalád vezetőivel, majd az EPP politikai közgyűlésének február 3-4-i brüsszeli ülésén közzéteszi értékelését a testület jelentéséről.

"Durva házasságtörés"

Novák Katalin az atv.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy heteken belül döntést kell hozni arról, hogy a FIdesznek közösen kell-e folytatni az útját, vagy külön-külön. Ha kilépne a néppártból, akkor sem csatlakozna a Fidesz Salviniék frakciójához - tette hozzá a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy február 3-án a néppárti gyűlésen nincs napirenden a döntés a Fideszről. Novák értékelése szerint egyébként a Néppárt durva házasságtörést követett el a Sargentini-jelentés elfogadásakor, "a megcsalás az megcsalás" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy ha kikerül a Fidesz a néppártból, milyen formációhoz csatlakozna az Európai Parlamentben, Novák Katalin azt mondta:

Számunkra bármely frakcióhoz való tartozás eszköz, nem cél. Az a kérdés, hogyan tudjuk leghatékonyabban képviselni Magyarország érdekeit, hogyan tudunk ahhoz hozzájárulni, hogy a konzervatív politikai közösség legyen a meghatározó Európában. Az, hogy ezt a Néppárton belül vagy kívül, az ECR-nek (Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója) az alapján létrejövő új szövetségben, esetleg egy teljesen új formációban tudjuk-e megvalósítani, másodlagos kérdés.

Március óta vizsgálódnak

Az EPP politikai közgyűlése tavaly március 20-án az elnökség és a Fidesz megegyezése alapján a Fidesz tagságának felfüggesztéséről határozott a párt kritikus álláspontja és a pártcsalád alapvető értékeinek állítólagos megsértése miatt. Arról is határoztak, hogy megvizsgálják a magyarországi helyzetet és a Fidesz tevékenységét. A vizsgálatra felállított testületet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezeti, további tagjai Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és a CDU-s Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a márciusi ülés utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Fidesz egyoldalúan függeszti fel jogai gyakorlását a háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig. Közölte, hogy a Fidesz is felállította a maga "három bölcs emberének bizottságát" - amely tárgyal a néppárt delegáltjaival -, és tőlük várja majd azt a jelentést, amelyet letesznek a Fidesz asztalára az európai parlamenti választás után arról, hogy miként alakítsák az EPP és a Fidesz viszonyát, van-e helye a néppártban a Fidesznek, milyen néppártban van helye, és abban mit kell képviselnie a Fidesznek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csel, 2020.01.27 08:35

@mpapa: Bizony, látom, a demokráciát tanulnunk kell.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.01.26 00:20

Addig nem lesznek kizarasok, amig az ot tamado partok nem viszik kenyertoresre az ugyet. Ha a belgak, hollandok es finnek bejelentenek, hogy vagy a fidesz megy, vagy ok, akkor egybol megmutatna a matek a fidesz erejet. Kellemetlen nekik a fidesz, de a szavazatuk meg jol jon. Lehet 5 ev mulva, ha mar csak 7-8 kepviselojuk lesz arra konnyebben mondanak nemet. Ebbol is latszik, hogy a politikaban nincs olyan, hogy elv. A hatalmi haszon barmikor kepes felulirni a dolgokat. Egyesek realpolitikusnak hivjak az ilyet, szerintem meg megalkuvok es a szavazoik cserbenhagyoi.

Az lehet, hogy holland szelsojobb egyes tagjai tamogatjak orban, de a jobbkozep erok elutasitjak. Megse cselekszenek.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.01.25 23:34

Hagyták, hogy Orbán az asztalra sz@rjon most meg nem tudják mit kezdjenek vele. Ezt a töketlen bandát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.01.25 23:09

Kíváncsi vagyok, hohy Orbán meddig bírja.
Bent sincs meg kint sincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.01.25 14:14

@matura: hát ennél tán bonyolultabb a dolog...de egy biztos...nem a fidesz érdekeit nézik (nem a fideszt kímélik, ahogy írod), hanem önmagukét..majd azért kíváncsi vagyok, hogy a fidesz ezt a "kimarad a játékból..és nem eccer".t meddig bírják..
és abban nem vagyok egyáltalán biztos, hogy nekünk, mármint az országnak, mi a jobb..nem tudom, hogy hiányzik-e egy újabb ámokfut..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html