Újabb munkaszüneti napot adna a Fidesz

Öt pontból álló javaslatcsomagot dolgoz ki a Fidesz-frakció a kiskereskedelemben alkalmazott munkavállalók helyzetének javítására, ebben szó sincs a vállalkozások nyitva tartásának korlátozásáról - jelentette ki a Magyar Idők csütörtöki száma által közölt interjúban Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő.
MTI, 2016. október 27. csütörtök, 07:59
Fotó: Reuters

A Vállalkozásfejlesztési Kabinet vezetőjeként elmondta: még az ősszel az Országgyűlés elé kerül a Fidesz-frakció azon törvénymódosító javaslata, amely a kötelező vasárnapi munkavégzés tilalmának eltörlése után az ágazatban foglalkoztatott munkavállalók rendezetlenné vált helyzetén könnyítene. A frakció öt fontos kérdésben vizsgálja a jogi szabályozás lehetőségeit, ezek közül azonban egy sem szól arról, hogy a jövőben ismét törvény korlátozza majd az üzletek nyitvatartási idejét. Szó sincs újabb vasárnapi boltzárról.

A frakció tervei szerint egyik lépésként azt a jogszabályi rést szüntetnék meg, amely lehetővé teszi, hogy ünnepnapokon, így például december 25-én vagy 26-án is nyitva legyenek az áruházak, s bár erre itthon nincs gyakorlat, a kiskaput mégis bezárják az őszi módosítások során. Ezzel együtt viszont vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a törvénymódosítással a munkavállalók igényeinek megfelelően a december 24-ét, szenteste napját is munkaszüneti nappá nyilvánítsa a parlament.

Még az idén szabályozzák az ünnepnapok, a pihenőidő, a műszakrend és a bérpótlékok kérdését is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.10.27 17:42

Az emberek e téren ragaszkodnak a hagyományokhoz, ehhez kell alkalmazkodni a törvénynek is, igaz az ünnepek tartalma már más egy kicsit mint volt mondjuk 100 évvel ezelőtt.
Teljesen felesleges az munkanapok áthelyezése. Az a szombat, amelyen dolgozni kell, mint most a hétfő helyett, maga volt a munka temetése, megszégyenítlése még az egyébként fegyelmezett helyeken is.
Nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítás nem szerencsés, jó kis kavart fog okozni az amúgy is zsúfolt felkészülési napokon a boltokban.
A pünkösdhétfő hagyomány, lehet, hogy nem élnek már a régi szokások, de vannak helyette újak a szép napos nyárelőn. A dec 24. jobb megoldás lett volna, hiszen délután becsuktak eddig is a boltok, este még a közlekedés is leáll.
Persze a munkavállalóknak minden szabadnap ajándék!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.10.27 14:59

@Hajnalka_vagyok: Hehehe. Logikusan próbálsz gondolkodni, de elszúrtad. :P
A Húsvét utáni 50. nap ugyanis - pünkösdvasárnap.
Mert ugyanis ez egy zsidó ünnep volt, a zsidóknál szombat a hét utolsó napja, és vasárnap a hét első napja.

"Számoljatok a szombatra következő naptól, tehát attól a naptól, amelyen elviszitek a felmutatásra szánt kévét, hét teljes hetet. Ötven napot számoljatok a hetedik szombat utáni napig, és akkor mutassatok be új ételáldozatot az Úrnak!" (3Mózes 23:15-16)
Tehát pünkösd a hetedik szombat utáni vasárnap. :P

Csak az egyháznál lett kétnapos az ünnep, mert ezzel emelték ki jelentőségét. De maga a megemlékezett cselekedett (a Szentlélek kiáradása) egy konkrét időpontban történt - pünkösdvasárnap. Ahogy a feltámadás is egy konkrét időpontban törént - húsvétvasárnap. Tehát a húsvéthétő csak ráadás.

De amíg húsvéthétfőhöz kapcsolódnak élő hagyományok, pl. a rokonok meglátogatják egymást, meg locsolkodás, stb., addig pünkösdhétfőhöz már nemigen. A pünkösdi népszokások már alig élnek vidéken is.

Ezért mondom, hogy inkább olyan ünnepekhez kapcsolódjon munkaszüneti nap, amelynek van állami jelentősége, vagy amelyhez élő szokások kötődnek. Pl. szilveszter napja, vagy dec. 24.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2016.10.27 14:29

@Dakota Summer: az mekkora nyereseg... Raadasul tenyleg jo egy olyan unnep a nyar kozepen, amit senki sem unnepel, mert eppen nyaral, ugye? Komolyan, de kibirod sajat magad rohoges nelkul? :D A papucsallatka hozzad kepest egy megfejthetetlenul bonyolult letforma.
Egyebkent, egybites hulyegyerekem, punkosdHETFO az unnep, mert a punkosd a husvet(=vasarnap) utani 50. nap (a punkosd szo is ebbol ered), vagyis szuksegkeppen hetfo... (7*7+1=50, mielott ezen is ertetlenkednel)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.10.27 14:08

@Hajnalka_vagyok: Attól még lehet szabadságon, de akkor is jól jön egy ünnepnap - eggyel kevesebb szabadnapot kell kivenni. Okoska. :P

Pünkösdnek van tartalma, de pünkösdhétfőnek? Annak nem sok. Május 1.-nek konkrátan semmi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2016.10.27 13:49

@Dakota Summer: te, haver, a rengeteg eszeddel! nem tunt meg fel, hogy nyaron a Zemberek igen nagy resze szabadsagon van?? Tenyleg sokat jelentene nekik egy plusz unnepnap.

Azt mar fel se merem vetni egybitessegednek, hogy az unnep valamilyen korabbi esemenyre emlekezteti a kozosseget (pl. a punkosd a Szentlelek eljovetelenek unnepe, tenyleg nincs mogotte tartalom, olyan se, mint pl. a punkosdi kiralyvalasztas nepszokasa). Talalni kellene egy ilyet, amirol - valamilyen szinten - eddig is megemlekeztek, ahhoz, hogy unnep lehessen.

Mondd, te tenyleg ennyire hulye vagy? Teged harom Lipot sem tudna kiszolgalni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html