Újra nettó hitelfelvevők a cégek

Ha csekély mértékben is, de emelkedett tavaly a vállalatok hitelállománya a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint - írja a Világgazdaság keddi számában.
MTI-Eco, 2015. február 17. kedd, 07:37
Fotó: Napi.hu

Az év végén 6759,6 milliárd forint volt a teljes vállalati hitelállomány, a nettóhitelfelvétel pedig megközelítette a 160 milliárd forintot.

Ez komoly eredménynek számít, hiszen utoljára 2008-ban vettek fel több hitel a cégek, mint amennyit törlesztettek - olvasható a Világgazdaságban.

A vállalati hitelezést néhány, a válságból kilábalt szektor húzza. Az agrárcégek, amelyek a növekedési hitelprogram első számú kihasználói, 10 százalékkal növelték állományukat, a feldolgozóiparban is kétszámjegyű volt a hitelnövekedés, különösen az élelmiszeripari és a kőolaj-, gyógyszer- és vegyipari cégek kerestek fiananszírozást. A szállítmányozásban és raktározásban harmadával nőtt egy év alatt a hitelállomány, ugyanakkor az építőipari és ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások hitelállományai sok éves mélyportra zsugorodtak - olvasható a Világgazdaságban.

HOZZÁSZÓLÁSOK