Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Példásan segítette a menekültek sikeres beilleszkedését a Fővárosi Önkormányzat hajléktalanellátó intézménye 2016 szeptemberétől 2018 júniusáig - derül ki a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) beszámolójából. A lakhatási programot és a szociális munkát a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap uniós pályázati forrásaiból finanszírozták.

A BMSZKI munkatársai első lépésként segítettek a magyarországi tartózkodáshoz és a munkavállaláshoz elengedhetetlen dokumentumok beszerzésében. Gyermekes családoknál a szociális munkások megigényelték a családtámogatásokat, valamint iskolába, óvodába íratták azokat a gyerekeket, akik tankötelessé váltak, vagy a költözés miatt kellett oktatási intézményt váltaniuk.

"Igény esetén mentálhigiénés segítségnyújtás körében pszichológust biztosítottunk, egyéni és csoportos terápiás és szabadidős jellegű foglalkozásokat szerveztünk, hogy a minél teljesebb élet kialakítását segítsük és megkönnyítsük a társadalmi befogadást" - olvasható a BMSZKI oldalán.

Eközben a bevándorlóellenes plakátok árnyékában

Miközben bevándorlóellenes plakátokkal volt tele Budapest és az ország, önkéntes nyelvtanárok segítségével egyéni nyelvoktatást, illetve korrepetálást biztosítottak a menekülteknek, akár a saját otthonukban is. Aktívan támogatták őket az álláskeresésben, segítettek az önéletrajz megfogalmazásában, tájékoztatták őket az aktuális munkalehetőségekről, toborzásokról, igény szerint elkísérték őket állásinterjúra is.

A BMSZKI munkatársai igyekeztek minden lehetséges módon támogatni a menekülteket abban, hogy a támogatás lejárta után is képesek legyenek fenntartani önálló lakhatásukat.

"Ennek érdekében életvezetési csoportfoglalkozásokat szerveztünk számukra, amelyen felvilágosítást kapnak hitel, csok, lakáskassza témában, megtakarítási módokat mutattunk be nekik. Többen szerettek volna önálló vállalkozásba kezdeni, számukra vállalkozási ismeretek csoportot indítottunk. A magyar adózási rendszer megismerését is csoportfoglalkozás keretében segítettük" - írta a Fővárosi Önkormányzat intézménye.

Konyhai munka vagy varroda

Nem tartottak róla sajtótájékoztatókat, pedig igazán látványos eredményeket értek el: a felnőttek 34 százalékának (22 fő) nem volt semmilyen munkája a projekt kezdetekor, további 23 százaléknak csak fekete, többnyire alkalmi munkája volt. A támogatási időszak végére viszont mindössze 3 menekült maradt, aki nem dolgozott, szinte mindenkinek sikerült kilépnie a fekete munkaerőpiacról és legalább részmunkaidős bejelentett vagy részben bejelentett állást találnia, többen fő- és másodállásban is dolgoztak.

A menekültek többsége így sem jutott igazán jól jövedelmező álláshoz: a vendéglátóiparban tudtak elhelyezkedni konyhai kisegítőként, vagy varrodában, egészségügyben, mosodában kaptak munkát. A BMSZKI a nyári szünetben pedig tematikus programokat szervezett a gyerekeknek, például állatkerti sétát.

"Sorosista", "bevándorláspárti" szervezetek is segítettek

A program részeként havi 40-80 ezer forint lakhatási támogatást is nyújtott a BMSZKI a menekültek számára 2016 szeptemberétől 2018 júniusáig. Sajnáljuk, hogy kifutott ez a program júniusban, mert így sok menekült család számára megint jelentős problémát okoz a lakhatás további finanszírozása - mondta a Napi.hu-nak Siewert András, a Migration Aid operatív igazgatója. A kormánypárti sajtó által "bevándorláspártinak" nevezett Migration Aid több esetben is együttműködött a BMSZKI-val.

A Fővárosi Önkormányzat hajléktalanellátó intézménye az eredményei között azt is megemlítette, hogy a Menedék Egyesület munkatársai is segítették a munkájukat. Ezt a szervezetet pedig az Origo például "sorosistának" nevezte a választási kampány alatt, ahol Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke is dolgozott korábban.

A BMSZKI programjának kifutásával jelenleg semmilyen jelentősebb lakhatási vagy szociális segítséget nem kapnak hivatalosan a menekültek Magyarországon. (A Baptista Szeretetszolgálatnak van átmeneti otthona menekült családok részére). Egészen 2016 nyaráig integrációs támogatást kaptak, de azóta már ezt is megszüntette az állam.

Hogyan kerülnek Budapestre a menekültek? A szerb-magyar határon működő két tranzitzónában legálisan nyújtják be a menekültkérelmüket. Ezt a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal eljárásában kivizsgálják; a Terrorelhárítási Központ és az Alkotmányvédelmi Hivatal is részt vesz az eljárásban. Pozitív elbírálás (2017-ben 1300 ilyen volt, idén szeptemberig pedig 354) esetén a valódi menekültek a bevándorlási hivatal vámosszabadi befogadóállomására kerülnek, ahol mindössze harminc napig maradhatnak. Utána viszont nyelvtudás és pénz nélkül kellene boldogulniuk, vagy Ausztria felé távozhatnak az országból.

A kép forrása: MTI/MTVA