Varga az exportcélokról beszélt

A magyar export 2-2,4 százalékkal bővül az idén - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Varga Mihály közölte, hogy várhatóan idén is 7 milliárd euró körül lesz a külkereskedelmi mérlegtöbblet.
MTI, 2014. március 10. hétfő, 14:46
Fotó: Napi.hu

A jelenlegi forintárfolyam segíti az exportáló cégeket, és semleges az államháztartásra, a kormánynak nincs árfolyamcélja - mondta Varga Mihály. Hozzátette: tavaly az export rekordösszeget, 81,7 milliárd eurót ért el.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra: a KSH idén március 5-én közzétett adatai szerint 2013-ban az összesített magyar export értéke - euróban számítva 2,2 százalékkal múlta felül az előző év kivitelét, a behozatal 74,7 milliárd euró volt, 1,9 százalékkal nőtt a 2012. évihez képest.

Varga Mihály kiemelte: a külkereskedelmi mérleg aktívuma 7 milliárd eurót tett ki, amely 354 millió euróval haladta meg az előző évit. Rámutatott: Magyarország elsődleges külkereskedelmi partnere az Európai Unió (EU), ezt jól mutatja, hogy a 2013. évi, euróban számított magyar export 77,1 százalékát, az import 71,6 százalékát bonyolítottuk le az Európai Unió tagállamaival. Az EU tagországait tekintve 9,5 milliárd euró többlet mutatkozott a magyar külkereskedelmi mérleg egyenlegében - fűzte hozzá. Az EU-n belül legjelentősebb partnerünk továbbra is Németország, a teljes export több mint negyede irányult a német államba - emelte ki.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra: a kormány meghirdette "a nyugati tartás - keleti nyitás" politikáját, ennek első eredményei már látszanak. Kifejtette: az EU-n kívüli országok - az euróban nyilvántartott adatok szerint - 2013-ban a magyar exportban 22,9 százalékot képviseltek, míg az importban ez az érték 28,4 százalék volt.
Euróban számolva az unión kívüli országokkal folytatott külkereskedelemben az export - az európai uniósnál nagyobb mértékben - 4,1 százalékkal nőtt, az import 0,7 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

EU-n kívül

Varga Mihály kifejtette: az unión kívüli első számú piacunkra, Oroszországba az előző évhez viszonyítva változatlan szinten maradt a kivitel, 2,55 milliárd eurót tett ki. A második legnagyobb EU-n kívüli exportpiacunk, az Egyesült Államok esetében kiemelkedő mértékben, 29,8 százalékkal emelkedett a kivitel és 2,47 milliárd eurót ért el. Emellett 17,3 százalékos kivitelbővülést teljesített az ország Törökországba, ebben a relációban 1,42 milliárd eurós exportot ért el Magyarország.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a keleti nyitás jegyében a Kínába irányuló export is ígéretesen, 6,9 százalékkal emelkedett, és ezzel 1,5 milliárd eurót ért el. Dél-Koreába a magyar kivitel 25,1 százalékkal nőtt, elérte a 225,2 millió eurót.

A keleti nyitás stratégiájába illeszkedik a latin-amerikai országokba menő magyar kivitel erősítése, a latin-amerikai államok közül a Brazíliába irányuló magyar export 18,9 százalékkal bővült, 303 millió eurót tett ki.

A miniszter a magyar kivitel termékszerkezetéről elmondta: a teljes külkereskedelmi termékforgalom több mint felét, 43,5 milliárd eurót a gépek és szállítóeszközök kivitele tette ki, ami jelentősen nőtt 2012-höz viszonyítva, a növekedés húzóereje a járműiparhoz kapcsolódott.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az árufőcsoportok között a legdinamikusabb bővülést a feldolgozott termékek forgalmában érte el az ország, a kivitelük és behozataluk volumene 6,9, illetve 7,2 százalékkal emelkedett.

Több lábon állni

Varga Mihály a jövőbeni kormányzati célokról kiemelte: Magyarország 2012-2020 közötti évekre szóló külgazdasági stratégiájának elsődleges céljai közé tartozik, hogy elősegítse a magyar gazdaság exportteljesítményének növekedését, a "több lábon állás" érdekében törekedjen az ország a piaci diverzifikációra is.

A tárcavezető kiemelte: a kormány további célja, hogy a következő években, 2018-ra a jelenlegi egyötöd helyett a magyar export mintegy harmada jusson el az Európai Unión kívüli országokba, térségekbe.

Varga Mihály hangsúlyozta: a külkereskedelem piaci diverzifikációja mellett további kiemelt cél a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) export részarányának további növelése, a nemzetközi piacra való kilépésük támogatása. Kiemelte: az Eximbank tavaly megújított exportélénkítési hitelprogramja (EHP) 2013-14-ben kedvezményes kamatozású hitelt kínál a magyarországi exportáló és beszállító vállalatoknak, ezzel is segítve, hogy a magyar tulajdonú cégek nagyobb arányban vegyenek részt a kivitelben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.03.11 09:08

@jobbajobb: mindez hazugság, te szektás hazug seggnyaló korcs!!!

egyetemi tanár barátom bére 2010. óta be van fagyasztva!!! ti hazug aljadékok meg ilyet hazudoztok??? ebben is hazudtok, mind minden másban... ezek vagytok, szektások...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.11 08:51

@krix: Ezt értem, de hová lesz ez a pénz? Mindet ellopjátok?

..családi adókedvezmény idén 250 000 000 000 ft , tanári-orvosi béremelések 200-250 000 000 000 ft ...stbstb....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.03.11 08:19

@krix: Jah, persze...

A 3%-os devizavételi-eladási árfolyamkülönbözet jobban hatott a devizahitelek törlesztőjére, mint a 40%-50%-kal gyengült forintárfolyam...

De a kamatoknak semmi köze nem volt a dologhoz, ugye?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2014.03.10 23:17

"várhatóan idén is 7 milliárd euró körül lesz a külkereskedelmi mérlegtöbblet"

Ezt értem, de hová lesz ez a pénz? Mindet ellopjátok?
Nézzük: 7 milliárd külkertöbblet + 3-4 milliárd a külföldi magyarok hazautalása + 2-3 milliárd hitel és ezen felül még 3-4 milliárd hiány is van! (Össz: 15-18 mrd EUR.)

Hol a pénz???
Adjátok elő!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2014.03.10 23:14

@coni:

Demagóg vagy.
A devizahitelesek nem ettől dőlnek be, hanem attól, hogy a bankok átverték őket: a forint árfolyamváltozásai során az adás-vételi árfolyammal játszva felpumpálták az alaptőkét. Azért lett 2-3x annyi a törlesztőrészlet, mint az 50-80 Ft-tal kisebb árfolyamon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html