Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Számos európai ország kriminalizálja az menekültek belépését, tartózkodását vagy átutazását, az ilyen bűncselekmény nem is feltétlenül ellentétesek a nemzetközi emberi jogi normákkal, de a magyar szabályozás ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkével, ami a gyülekezési szabadságról szól. Ugyanis olyan tevékenységeket nyilvánít bűncselekménynek, amelyek nincsenek kapcsolatban az illegális bevándorlással - írja a portál szerint kritikájában a Velencei Bizottság a héten elfogadott Stop Soros törvényről.

A jogszabályban - az indoklás szerint - a legkifogásolhatóbbnak azt tartják, hogy a kormány bűncselekményé nyilvánította a jogellenes bevándorlás elősegítését. Ezt a szervezetek tehetik azzal, ha Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését segítik olyasvalaki ügyében, aki nincs üldözésnek kitéve ott, ahonnan - vagy amely országon keresztül - érkezik.

A szervező tevékenység irányulhat arra is, hogy tartózkodási jogcímet szerezzenek jogellenesen belépőknek. Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, ezek a tettek vétség miatt elzárással büntetendők. De a magyar jogszabály szerint az is idesorolódhat, ha valaki képzést tart, vagy kampányt folytat a migráció mellett.

Utóbbi kapcsán a Velencei Bizottság azt is közölte, hogy ha valaki tájékoztatja a menekülteket és információkat nyújt nekik, az a véleményszabadság része.

Csütörtökön luxemburgi Yves Cruchten ET-képviselő kritizálta, hogy a szabályozást a menekültek világnapján fogadta el a magyar parlament, valamint azt, hogy az elfogadásra annak ellenére került sor, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése arra kérte Magyarországot, a szavazással várja meg a Velencei Bizottság állásfoglalását.

Képünk forrása: Napi.hu/Szabó Dániel