Vigyázzon, még hetekig támad az influenza!

Jelentősen emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteget Heves megyében regisztrálták. Leginkább a gyerekek és a fiatalok körében terjedt a vírus - mondta az InfoRádiónak az Országos Epidemológiai Központ főorvosa.
Inforádió, MTI, 2016. február 10. szerda, 16:59
Fotó: Napi.hu

A következő hetekben még a megbetegedések számának emelkedésére számíthatunk - tette hozzá Molnár Zsuzsanna.

Az influenzás megbetegedések száma az előző héthez viszonyítva 70 százalékkal növekedett. Az emelkedés mértéke gyakorlatilag hasonló, mint az előző héten volt. Körülbelül 31600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa.

A legtöbb beteget jelenleg Heves megyében regisztrálták, ezt követi Pest megye, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye. A legkevesebb megbetegedést pedig Csongrád és Tolna megyében észlelték. A főváros területén is regisztrálnak megbetegedéseket, ott is emelkedett az esetek száma - ismertette Molnár Zsuzsanna.

Az elmúlt héten az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírusosztályán összesen 18 alkalommal azonosítottak influenzavírust. Ebből a 18 vírusból 15 volt a B-vírus, 3 pedig az A-vírus.

Molnár Zsuzsanna elmondta, a leggyakrabban az óvodások és az iskoláskorúak betegedtek meg, a legkevésbé pedig a 60 év feletti korosztály volt érintett.

A járványgörbe felszállóágban van, vagyis a következő hetekben még a megbetegedések számának emelkedésére számíthatunk. Az, hogy ez milyen ütemű lesz, és hogy marad-e a B-vírus dominanciája, vagy esetleg hazánkban is, mint Európa legtöbb országában megkezdődik egy fokozottabb A-H1N1-víruscirkuláció, nem lehet megmondani - fogalmazott az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa az InfoRádióban.

ÁNTSZ: öt megyében és a fővárosban van kórházi látogatási tilalom
Már öt megyében és Budapesten is több kórházban van érvényben teljes vagy részleges látogatási tilalom az influenzás megbetegedések halmozódása miatt. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb adatai szerint Budapesten a Bethesda gyermekkórház II. és III. gyermekosztályán, valamint az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Hematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályának valamennyi részlegén van látogatási tilalom.

Nógrád megyében, Balassagyarmaton a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet gyermekosztályán, szülészeti-nőgyógyászati osztályán és újszülött részlegén tilos a látogatás.

Heves megyében Mátraházán, a Mátrai Gyógyintézet valamennyi osztályán és részlegén, míg az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Csecsemő-, Gyermekgyógyászati és Neonatológiai osztályain, valamint a Szülészet-Nőgyógyászat, KAIBO osztályain tilos a látogatás.

Komárom-Esztergom megye az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet krónikus fekvőbeteg ellátás teljes területén van érvényben látogatási tilalom.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban szerdán a koraszülött-újszülöttpatológiai osztály, szülészeti és nőgyógyászati osztályon léptettek életbe tilalmat.

Ezek mellett az ÁNTSZ szerdai tájékoztatása szerint péntektől Fejér megye valamennyi gyógyintézményében megtiltják a betegek felkeresését.

Az Országos Epidemiológiai Központ szerdán azt közölte: az elmúlt héten 73 százalékkal több beteget regisztráltak az influenzafigyelő-szolgálatban részt vevő orvosok, mint az azt megelőző héten.

HOZZÁSZÓLÁSOK