Emberre és állatra is veszélyes fertőzés jelent meg Budapesten

A macskákra, a kutyákra és az emberekre is veszélyes, csípőszúnyogok által terjesztett bőrféregfertőzés ütötte fel a fejét a fővárosban - hívta fel a figyelmet a Blikk.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. szeptember 25. szerda, 14:43
Fotó: Pixabay

A parazita már járványszerűen terjed az állatok körében, mindennapos, hogy a rendelőbe behoznak egy fertőzött négylábút - idézi a portál Kapiller Zoltán állatorvost, aki arra figyelmeztet, hogy hamarosan jelentős számban emberi megbetegedések is lehetnek.

A bőrféregfertőzés állatról emberre terjedő betegség. Óriási kockázatot jelent egy érintett állattal egy lakásban együtt élni, akár az egész család is megbetegedhet a szúnyogok közvetítésével. Ilyenkor a szúnyog a kutya vérében keringő féreglárvákat a csípés során felszívja, a következő csípéssel pedig bejuttathatja az ember szervezetébe - mondta a szakember.

Miután ezek bekerülnek a véráramba, a test egy pontján befészkelik magukat a bőr alá, majd 6-9 hónap alatt kifejlődnek. A nők esetében általában a szemhéj alatt tanyáznak, míg a férfiaknál a herezacskóba húzódnak és okozhatnak problémát - folytatta, hozzátéve: nehéz felfedezni a parazitákat, mivel sokáig rejtve maradnak.

Az erős viszketés, valamint a változó, kellemetlen dudor azonban intő jel lehet. Kapiller doktor szerint nem érdemes a probléma felett szemet hunyni, ugyanis 2025-ig akár minden tizedik magyart érintheti ez a bőrféregfertőzés.

Ezt hozta a felmelegedés

A szúnyogok által terjesztett, influenzaszerű tünetekkel járó nyugat-nílusi lázas esetek az elmúlt pár évben ugrásszerűen megnövekedtek. Itthon 2018-ban először mutatták ki embernél az ahhoz hasonló, azzal igen közeli rokonságban lévő Usutu-vírust. A maláriát ugyan 1959-ben sikerült kiirtani Magyarországon, de a klímaváltozás miatt újból felmerül a maláriaveszély kérdése.

HOZZÁSZÓLÁSOK