Sokféle lehetőség van, és nagyon nehezen előrejelezhető, hogy mi fog történni, valójában senki nem tudja. Nekem úgy tűnik, hogy a gazdaság lassú visszanyitása + tesztelés a gazdaságilag-társadalmilag optimális kombináció, de a jelek szerint mi magyarok nem ebbe az irányba megyünk. Lehet érvelni a svéd modell mellett is, különösen ha garantálni tudjuk az idősek/sebezhetőek hatékony elkülönítését (egyelőre ennek ellenkezője látszik) és feltételezzük, hogy valójában a betegség mortalitása alacsonyabb, mint amekkora az a jelenlegi ismereteink szerint.

A magyar megoldás még mindig nem látszik: egyrészt óriási kórházi ágyfelszabadítás van, ami a svéd modellre utal, ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök május eleji tetőzésről beszél, de az meg nagyon komoly kontrollt fog igényelni nyáron, ennek meg nincsenek meg az előfeltételei - írta blogján a közgazdász.

Egy dolog biztos: olyan verzió nincs, hogy újranyitjuk a gazdaságot, és semmit nem csinálunk, de mégsem terjed a járvány. Szóval: döntsük el végre, hogy a svéd úton vagy a koreain megyünk? Ha nem tudjuk, mi a járvánnyal a terv, akkor nem tudunk a gazdaságban sem tervezni - írta Zsiday Viktor, aki többféle modellszámítással is előállt.

Alapvetően két eset lehetséges: a kezdeti hullámot visszaverve újraindítjuk a gazdaságot és az életet, eközben folyamatosan figyelve minden új fertőzésre, megpróbáljuk kihúzni, amíg nincs oltás, vagy pedig a svéd modell, azaz elkülönítjük az időseket és a betegeket, a lakosság többi részét pedig csupán óvatosságra kérjük fel. Az első verziónál reménykedhetünk, hogy talán kihúzzuk addig amíg lesz oltás, és csak pár száz embert veszítünk, de cserébe takaréklángon megy a gazdaság sokáig, és könnyen lehet, hogy még több 4-6 hetes teljes lezárásra lesz szükség. A második esetben garantáltnak tűnik pár tízezer halott, de talán a gazdaság jobban viseli, kevesebb a tartós munkanélküli, nem olyan mély az összeomlás - hangzik az prognózis.

Az elsőhöz azonban azt kellene látnunk, hogy a magyar kormány már most képezi azokat a csapatokat, amelyek majd a kapcsolatkeresést végzik, tucatszámra építi ki a gyorstesztelésre alkalmas pontokat - ezt nem látjuk, tehát nem ez a kormány terve.

A második esetben fel kell készíteni az ellátórendszert a hatalmas megterhelésre. Ezt látjuk, de nem ez van kommunikálva, és nem ez történik: kijárási korlátozás van, iskolák bezárva, mindenki otthon kuksol - olvasható a blogon.