A MediaMarkt figyelmeztet: tájékozatlanok a vásárlók

Az áruházlánc szerint aggasztó, hogy tíz emberből négyen az utcára teszik ki az e-hulladékokat. Az értékesítők azonban ingyen visszaveszik a vásárlóktól az új készülékkel azonos használati célú, régi berendezéseket - írta közleményében a MediaMarkt.
Domokos Erika, 2019. április 18. csütörtök, 16:01
Fotó: Pixabay

Bár a többség nyitott a szelektív gyűjtésre, az elektronikai eszközökből származó hulladékokat a lakosság csaknem fele rosszul helyezi el - írta a MediaMarkt országos felmérésére hivatkozva az MTI.

Az áruházlánc közleménye aggasztónak nevezi, hogy tízből négyen az utcára teszik ki az e-hulladékokat, miközben a műanyagot az emberek háromnegyede, a papírt a kétharmada szelektíven gyűjti. Előbbiek túlnyomó része lomtalanításkor szabadul meg az elektronikai eszközöktől, kisebb részük pedig azon kívül is kirakja, vagy a kukába dobja a fölöslegessé vált készülékeket.

A megkérdezettek 20 százaléka mondta azt, hogy nem tud a megfelelő elhelyezéssel foglalkozni, 15 százalékuknak állítólag nincs erre ideje, további 22 százalék pedig arra hivatkozott, hogy nem tudja, hova vihetné az e-hulladékot.

A tájékozatlansággal kapcsolatban a cég megjegyezte, hogy az értékesítők 2004 óta kötelesek ingyen visszavenni a vásárlóktól az új készülékkel azonos használati célú, régi berendezéseket. A Mediamarkt 32 üzletében biztosít erre lehetőséget, de az új termékek házhoz szállításakor is elviszik a használt készülékeket. Az üzletlánc emellett évente körülbelül 1000 tonna e-hulladék feldolgozásáról is gondoskodik - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK