A bankok teljes egészében "leróhatják régi bűneiket" 2015-ben. A bankadóval az unióban szokásos szintre vagy éppen egy kicsivel afelettire szeretnének jutni, ez azonban még nem 2016-tól várható, talán 2017-re érheti el azt a szintet - mondta Rogán Antal az InfoRádió Aréna című műsorában.

A kormánypárt erős embere szimbolikusnak nevezte, hogy a magyar állam 15 százalékos részesedést szerez az Erste Bankban, amely így már nem olyan pénzintézet lesz, amely pusztán osztrák érdekeket képvisel. A piac felé is üzenet, hogy korábban a jelentős devizahitel-kihelyezése miatt igen kritikusnak számító bank úgy érzi: érdemes Magyarországon maradni. Az állam cserébe azt reméli, hogy a bank többet forgat vissza hiteleken keresztül a magyar gazdaságba - mondta a frakcióvezető.

A politikus a reklámadóval kapcsolatban úgy fogalmazott: fennmaradása nem vita tárgya, változtatásáról azonban tárgyalni kell, hiszen ha a kormány nem állapodik meg az Európai Bizottsággal, akkor a testület végigviszi a kötelezettségszegési eljárást. A tárgyalás eredménye akár a nyár előtt a frakció elé kerülhet. Hangsúlyozta ugyanakkor: a költségvetésen nem kívánnak változtatni.

A családi csődvédelemről azt mondta: az a devizahitelek, "az adósrabszolgaságból való kivezetés folyamatának utolsó lépcsője". Azok a hitelesek ugyanis, akik megtartanák lakásaikat, de a banki elszámolás után sem képesek fizetni tartozásukat, annak egy része alól mentesülnek, ugyanakkor életvitelüket egy csődgondnok segítségével annak rendelik alá, hogy visszafizessék a tartozást. Megfontolandónak tartják, hogy a segítséget nem mindenkinek, csak az alacsonyabb jövedelműeknek és vagyoni helyzetűeknek biztosítanák. Erre a kormánytól várnak javaslatokat, amely már szerdán tárgyalja a kérdést. A családi csődvédelemre egy állami szerepvállalással működő intézményhálózat alakulna ki.

Beszámolt a frakcióülés egy másik, devizahiteleseket érintő döntéséről is, amelynek lényege, hogy bár február 1-jétől rögzítették a törlesztéseket, az elszámolás csak a következő hónapokban várható, így a hitelesek addig többet fizetnek bankjuknak. A háromhavi különbözetet a bankoknak egy összegben kell májusban kifizetniük.

A nemzeti közműszolgáltató kezdetben gázszolgáltatással indul, később azonban villamos energiát is biztosítana, ha ezen a területen is rendelkezni fog egyetemes szolgáltatóval - mondta Rogán. Ennek megvásárlására is felhatalmazást kapott a kormány. A részletekről azonban üzleti stratégiai okokból nem számolt be. A távhő biztosításához szükséges még egy széles körű közösségi tulajdonban lévő szolgáltató, "vízben és csatornában a kormányzat nem akar utazni".

Rogán Antal, aki az Országgyűlés gazdasági bizottságát is vezeti, a letelepedési kötvényeket firtató kérdésre bírálta az ellenzéket, amelynek tagjai szerinte "minden döntésnél ott ültek", de a parlamenti vitákban még csak részt sem vettek. A programot - amelyről hangsúlyozta, hogy egy fillér közpénz nincs benne - sikeresnek nevezte, amely, óriási eredményességgel hoz olcsó forrásokat az állam számára. A politikus szerint az ellenzék szerinte tönkre akarja tenni a programot, mert látják, hogy ha ez jól működik, akkor 2015-ben nem kell a piacra menni kötvénykibocsátással, nem kell plusz külföldi adósságokat felvenni. A politikus egymilliárd euró feletti állami bevételre számít, amelynek jelenleg a felénél járunk, vagyis, mint mondta, a program még messze nem érte el a csúcspontját.