Szitó János szerint hatalmas gáztároló kapacitásunknak még a téli csúcsigények kielégítéséhez is elég a fele. A többit közösen hasznosíthatná a regionális ellátás biztonságosabbá tételére a tárolók tulajdonosa és a földgáz beszállítója.

"Mára rendeződtek a tulajdonviszonyok, magyar kézbe kerültek a tárolók, és a külpolitikai változások is arra ösztönzik az előbbi szereplőket, hogy a kérdést újból vegyék a kormányok közötti együttműködés napirendjére" - mondta a lapnak Szitó János.

A gáztárolók előrehozott feltöltésére vonatkozó döntéssel kapcsolatban kifejtette: "Alig egy hónap van hátra a következő betárolási időszak kezdetéig, azaz április közepéig, de tekintettel az enyhe időjárásra és a folyamatos beszállításra, ez korábban is megkezdhető".

Úgy vélekedett, a kialakult politikai helyzet miatt is felelős gondolkodás az előrehozott töltés, amely úgy fokozhatja az ország biztonságérzetét, hogy közben nem többlet teher sem a fogyasztóknak, sem a költségvetésnek, hiszen emiatt éves szinten nem kell többet készletezni.