Hétfőn folytatódtak a győri Audinál a bértárgyalások. Az ottani szakszervezet, az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) szomorúan számolt be arról, hogy a gyár nem foglalkozott a a kérésükkel. A Buksza a múlt héten írt arról, hogy az AHFSZ többek között fejenként 55 ezer forintos fizetésemelést kér, emellett a béren kívüli csomagok évi 650 ezer forintra növelését is szeretné elérni.

Jelenleg ott tartanak, hogy az Audi kétéves bérmegállapodást szeretne kötni a dolgozókkal. A győri szakszervezet pedig azt kéri az Auditól, ismertesse a kétéves bérmenetrendet, csak ennek ismeretében tudnak reagálni arra. Az AHFSZ egyúttal jelezte, hogy nyitottak minden olyan tárgyalásra, amely a dolgozók érdekeit szolgálja. Az Audi szempontjából egyébként logikus lépés lenne két évre bebetonozni a feltételeket. Ezzel elkerülheti, hogy évente akár többször is egyezkednie kelljen a dolgozókkal. Az idén áprilisban például egy feszült tárgyalássorozat előzte meg a béremelést a győri gyárban. A győri bérharc következő fordulójában az Audi bemutatja a szakszervezetnek a kétéves bérmegállapodási javaslatot, utána pedig a szakszervezetnél lesz a labda.

Az Audinál most felmerült, részleteiben nem ismert kétéves megoldás az időtartamot tekintve hasonlítana a kecskeméti Mercedes-gyárban megkötött egyezséghez. Ott ugyanis szintén két évre szóló, többlépcsős béremelésről állapodott meg a gyár és az egyik szakszervezet (Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete). A Mercedes-gyár béreiről szóló kétéves egyezség azonban a másik kecskeméti érdekképviseletnek, a Vasas Szakszervezeti Szövetségnek nem tetszett, utóbbi szervezet azt kifogásolta, hogy két évre fixálják a bérfejlesztést, ehelyett további ők további tárgyalások mellett voltak.