A jövő autóipari technológiáit támogatja az MKB Consulting

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott Startup Campus program keretében innovációs ötletversenyt és inkubációs workshop-ot szervezett a Kecskeméti Főiskolán az MKB Consulting hallgatók, kutatók és startupok számára. A cég több projektet felkarolt.
Napi.hu, 2016. április 25. hétfő, 11:56

A szervezők az intelligens gyártás, az ipar 4.0, illetve az IoT (Internet of Things) köréből vártak ötleteket. A legjobbnak ítélt ötletek bekerülnek a Kecskeméti Főiskolával közösen indított inkubációs programba, amelynek célja az induló vállalkozások piacra vitele.

A workshopon a tizenegy jelentkezőből négy csapat ötleteit dolgozta fel és értékelte a zsűri. A közös munka az üzletépítés alapjainak megismerésén túl kiterjedt a csapatépítésre, az egyes kompetenciák azonosítására és súlyozására, illetve a különböző, az innovációhoz szükséges humán tényezők feltárására.

Az együttműködés a jövőben az ötletgazdákkal külön-külön folytatódik: az MKB Consulting inkubációs szolgáltatásai az anyagi támogatáson felül kiterjednek szakértők, fizikai háttér, illetve befektetésre ösztönző segítség nyújtására is. A társaság a program során, másfél év alatt több sikeres, jelenleg ötletszinten lévő, de üzleti potenciállal bíró kezdeményezést szeretne a piacra, vagy befektetési fázisba eljuttatni.

A továbbfejlesztésre kiválasztott projektek:

  • A KEFO Motostudent (Tímár Attila) ötlete a motorkerékpárok menettulajdonságát javítaná egy futómű fejlesztéssel, amely megakadályozná, hogy a motor fékezéskor bólintson.
  • Szödényi Zoltán fejlesztése az elektromos autók hatótávolságát hivatott növelni egy elektromos utánfutó formájában, amely nemcsak tárolná, de termelné is a "gazdajármű" számára a nagyobb utazótávolsághoz szükséges energiát.
  • Nyíri Tibor és Pillmann László Clean Dimension Unit névre hallgató innovációja a motorok hatékonyságát növelné, így csökkentve a kibocsátást. A már szabadalmaztatott, a motorokba utólag is beépíthető szerkezet prototípusa is elkészült, a Kecskeméti Főiskola motorlaborjában tervezik az első méréseket.
  • Sztahora Dániel ötlete egy mobil applikáció, amely vezetéstechnikai trénerként segítené az autóvezetőt a tudatosabb, így biztonságosabb vezetési képesség elsajátításában. A márkafüggetlen applikáció a vezetés során azonnali és folyamatos visszajelzést, illetve figyelmeztetést ad a mobilkészülék kamerája és a jármű mozgásának adatai alapján.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2016.04.25 13:24

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2016.04.25 13:23

Szödényi Zoltán ötlete nem újszerű, sokan alkottak már ilyent. Németek is...amit ő gondol az "utánfutóban" az bizonyára "Range Extender". Ilyet partner cégem is fejleszt Németországban és többen is. Erre egy fillért se adtam volna - halott ötlet, én tudom.

Tímár Attila ötlete már létezik Japánban, Sztahora Dániel egy újabb bért húz le az ilyenirányú fejlesztésekről.

A Clean Dimension-t nem ismerem, erről nem tudok semmit mondani, de számomra ez már elkésett történet, pár év és a belsőégésű motorok a zúzdábanvégzik, egy fillért se adnék már ilyenre ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html