A robotizáció itt van és munkahelyeket veszélyeztet

A magyar munkahelyek körülbelül 12 százaléka kiváltható lenne az automatizálással - írja a Portfolio.hu az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatása nyomán.
Szász Péter, 2017. november 13. hétfő, 21:14
Fotó: AFP

A technológiai változások következményeként az automatizálható szakmák esetében a munkahelyek számának csökkenésére, így a képzetlen munkaerő iránti kereslet csökkenésére, míg más területeken ezzel párhuzamosan a magasan képzett munkaerő iránti kereslet növekedésére kell számítani.

Most még - alapvetően konjunkturális hatások miatt - az automatizáció által potenciálisan érintett szakmákban dolgozók száma összességében nőtt 2012 óta. Egyes szektorok azonban megsínylették a robotizációt - írja a portál.

A legnagyobb csökkenés a szabó-varró szakmában figyelhető meg, ahol 2012-ben körülbelül 25 ezer főt foglalkoztattak, míg a következő években ez a szám 18 ezer főre csökkent. A legnagyobb arányú csökkenés a szűcs-szőrmefestő szakmában volt, ahol 2012-höz viszonyítva a foglalkoztatottak száma kevesebb, mint felére csökkent.

A legnagyobb növekedés az intézményi takarító szakmában figyelhető meg, ahol 2016-ra 10 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Címlapkép: BEN STANSALL/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK